Main menu

header

749 25 2de Călin Popa şi Eduard Popa

O echipă internațională de cercetători din Austria și Spania a confirmat, printr-un studiu de amploare, faptul că sprijinul emoțional pe care îl acordă partenerul de viață are efect de analgezic asupra suferinzilor, făcând să scadă în intensitate durerile acute și cronice.

Toleranță sporită la durere

Specialiștii de la universitățile UMIT, din Austria, și Balearic Islands, din Spania, au dat publicității rezultatele unui studiu din care reiese forța reală a suportului emoțional pe care îl primește o persoană de la partenerul de cuplu și care are capacitatea de a atenua dureri dintre cele mai severe. Astfel, potrivit experților Stefan Duschek, Lena Nassauer, Casandra I. Montoro, Angela Bair și Pedro Montoya, în prezența persoanei iubite, participanții la teste au declarat o ameliorare a durerilor și o toleranță sporită la acestea. „În mod repetat, atingerile venite din partea partenerului de cuplu și discuțiile cu el sau cu ea au generat o reducere a senzației de durere. Ceea ce a arătat în mod remarcabil cercetarea noastră este faptul că inclusiv prezența pasivă a persoanei iubite are capaci- tatea de a face durerea să scadă în intensitate”, explică specialistul Stefan Duschek.

Înțelegere, acceptare, umor

Care sunt, în opinia cercetătorilor, cele mai eficiente modalități de a ajuta partenerul într-o perioadă de suferință? Specialiștii recomandă să-l ascultați atunci când povestește ce simte, fără însă să forțați nota. Înțelegeți-l și acceptați-l, comunicați-i faptul că sunteți alături de el şi că oricui i-ar fi greu să fie în locul său. Păstrați-vă simțul umorului, faceți haz de necaz și folosiți fiecare oportunitate care se iveşte pentru a face partenerul de viaţă să râdă sau măcar să zâmbească. Astfel, treptat, va reuşi să depăşească momentul şi să îşi recapete bucuria. De asemenea, încercați să veniți cu soluții pentru ameliorarea situației, căutați un medic și însoțiți-vă partenerul la consultație și mai ales nu transformați drama sa în drama dumneavoastră.

Potrivit specialiștilor, partenerii în suferință care nu au fost nevoiți să ceară ajutor, primindu-l dinainte de la persoanele iubite, au înregistrat cea mai rapidă și mai semnificativă diminuare a senzației de durere