de Călin Popa şi Florica Pintea
Lipsa sexului ar putea scurta viaţa, susţin unii medici. Adoptată din motive religioase, ca o formă de contracepţie sau ca principiu de viaţă, abstinenţa sexuală, dacă este pe termen lung, are efecte negative asupra sănătăţii - probleme hormonale, depresii, nevroze. Pe termen scurt, însă, aceasta se poate dovedi benefică relaţiei de cuplu.
Detașare pentru o mai bună cunoaștere
O lună de abstinere nu face rău nimănui, susţin sexologii, ba din contră. Ian Kerner, consilier de cuplu şi autorul cărţii „Sex Detox”, susţine că detoxificarea ar tebui să fie şi sexuală, cu scopul revitalizării intimității şi a vieții intime. „Postul” sexual este potrivit atât pentru cupluri, cât şi pentru persoanele singure, tineri sau vârstnici. În viziunea specialistului american, oamenii pot deveni atât de implicaţi într-o relaţie, încât nu mai percep lucrurile care pot deveni nocive pentru ei, dar şi pentru relaţie. În aceste condiţii, atunci când renunţă la sex pentru o perioadă, pot descoperi problemele pe care le ascunde cuplul, chiar dacă intimitatea nu se mai află temporar în prim-plan. În plus, nemaifiind angrenaţi în nicio activitate sexuală, partenerii pot fi atenţi la restul detaliilor din relaţia lor.
Ieșire din clișeul aventurilor de o noapte
Kerner a realizat un plan de 30 de zile pentru detoxificarea sexuală, cu un plan detaliat pentru fiecare zi, care include cititul, răsfoitul fotografiilor vechi, lecţii de respiraţie. Un alt aspect al „detoxificării sexuale” este faptul că acesta poate fi semnalul că persoana singură nu-și mai dorește relații ocazionale și instinctiv trece la „curățenie generală” înainte de a intra într-un parteneriat afectiv serios - sau începe să caute așa ceva. Pentru oamenii singuri, gata să „se așeze la casa lor”, „detoxificarea sexuală” poate fi calea de a ieşi din clișeul aventurilor de o noapte, arată consilierii de cuplu. Psihologul Megan Fleming, din New York, este de părere că dacă relațiile pasagere nu ajută o persoană să obțină ce-și dorește, cele mai indicate sunt „pasul înapoi și pauza”.
Consilierii avertizează că dacă un cuplu apelează la „detoxificarea sexuală”, este important să se asigure că ambele părţi continuă să-şi dorească acest lucru, pentru că s-ar putea ca metoda să nu funcţioneze pentru amândoi
Test de compatibilitate
Consilierul în relaţii Denise Knowles, din Northampton, Marea Britanie, consideră că o „detoxificare sexuală” nu îi va ajuta neapărat pe cei singuri să-şi găsească un partener, însă pentru cei care au întâlnit deja pe cineva, această metodă poate prelungi durata etapei de „cunoaştere reciprocă” şi se poate constitui într-un „test de compatibilitate”. Metoda „detoxificării sexuale” poate fi aplicată şi celor care sunt într-o relaţie, punctează specialiştii. De altfel, „interzicerea sexului” poate fi parte a sesiunilor de terapie de cuplu, pentru a se restabili intimitatea fără presiuni. „Poate părea contraproductiv să le ceri oamenilor care au probleme sexuale să nu facă sex, dar motivul este ca ei să redescopere legătura pe care o au şi intimitatea”, explică Knowles.