Main menu

header

782 12 2de Valentin Țigău şi Alexandru Filcu

Dacă partenerul dumneavoastră. este un optimist, prin natura lui, nu numai că vă ajută să vedeți partea frumoasă a vieții, dar vă protejează și de boala Alzheimer, potrivit unui studiu al Universității din Michigan.

45.000 de cupluri și 8 ani de studiu

Îmbătrânirea alături de un optimist ar ajuta la eliminarea problemelor de sănătate, în special a bolii Alzheimer. Este ceea ce au relevat cercetătorii americani, după ce au urmărit aproape 45.000 de cupluri heterosexuale, timp de opt ani. După ce au măsurat optimismul participanților și au evaluat funcțiile cognitive, la fiecare doi ani, oamenii de știință au descoperit o legătură potențială între a fi căsătorit cu cineva pozitiv și debutul ulterior al demenței și al altor afecțiuni ale creierului.

Voia bună și încrederea, aliații sănătății

William Chopik, profesor asistent de psihologie și coautor al studiului, explică „Petrecem mult timp cu partenerii noștri” și continuă „ei ne pot încuraja să facem exerciții fizice, să mâncăm mai sănătos sau să ne reamintească să luăm medicamentele noastre. Când partenerul dumneavoastră este optimist și sănătos, asta aduce beneficii similare pentru propria viață. Împreună, cu voie bună, aveți un viitor mai luminos, trăind mai mult și evitând bolile cognitive”. Într-adevăr, a trăi alături de cineva pozitiv, activ și fericit ar ajuta la adoptarea (și menținerea) obiceiurilor mai sănătoase, cum ar fi jocurile minții, sportul și mâncarea sănătoasă. Multe studii anterioare au arătat deja că dacă renunțați la fumat sau începeți să faceți exerciții fizice, soțul/ soția dumneavoastră este mai probabil să facă același lucru după aceea. Stilul de viață joacă un rol important în prevenirea demenței și a bolii Alzheimer. „Optimiștii dau un exemplu, iar partenerii lor le urmează exemplul”, a concluzionat expertul.

Împărtășirea amintirilor - cheia prevenirii îmbolnăvirilor

Să trăiești cu cineva cu care să împărtășești experiențe pozitive protejează și memoria. Cercetările au evidențiat și acest aspect. Au descoperit că atunci când cuplurile își amintesc împreună experiențele lor comune, apar detalii mai bogate și asta îi ajută să păstreze vii amintirile celuilalt. „Actuala populație a globului îmbătrânește rapid, iar identificarea factorilor care ne permit să îmbătrânim frumos, bine și sănătos și să avem o funcționare intactă, corectă a creierului devine o problemă din ce în ce mai presantă. Studiul nostru a identificat optimismul partenerului ca pe un factor psihosocial suplimentar, care ar putea ajuta la maximizarea funcționării cognitive a oamenilor, de-a lungul vieții”.

„Oamenii au puterea de a-şi schimba caracterul“

Cercetătorii au descoperit că cei care sunt optimiști contribuie la sănătatea partenerilor, împiedicând factorii de risc care duc la boala Alzheimer, demență și declin cognitiv. Au observat și că optimismul sau pesimismul par să fie de multe „trăsături de familie”, în sensul în care un copil cu părinți și bunici optimiști va deveni, la rândul său, un adult optimist. Dar este optimismul o calitate... ereditară sau una învățată? „Există studii care arată că oamenii au puterea de a-și schimba personalitatea, atât timp cât se angajează în lucruri care îi fac să se schimbe sau cât „o parte din ei” dorește să se schimbe. Există, de asemenea, programe care sugerează că omul are capacitatea de a-și dezvolta optimismul, de-a lungul vieții”. De aceea, zic oamenii de știință, societatea are „leacul” pentru Alzheimer, oferind un mediu optimist de trai, comunităților.