de Călin Popa şi Florica Pintea
Mariajele rareori curg permanent fără convulsii, fiind mai degrabă călătorii cu urcușuri și coborâșuri. Potrivit unui studiu recent, optimismul partenerului de viață dă șanse sporite nu doar relației în sine, ci și speranței de viață.
Scade riscul de apariție a unor boli grave
O cercetare a Universității din Michigan, SUA, a pus în evidență faptul că atunci când partenerul are o atitudine pozitivă, pe termen lung scade semnificativ riscul de apariție a unor boli grave, cum sunt demența, declinul cognitiv sau Alzheimer. „Petrecem foarte mult timp cu partenerul de viață. Acesta ne poate încuraja să facem sport, ne poate reaminti să ne luăm medicamentele sau poate avea grijă să mâncăm sănătos. Toate acestea prelungesc și sănătatea, și viața”, explică expertul William Chopik.
Îmbunătățire a markerilor psihici
Un partener de viață optimist menține un tonus fizic și psihic foarte bun și pentru sine, și pentru celălalt, având o înrâurire pozitivă - poate determina persoana iubită să renunțe la fumat sau la alcool, de pildă. De asemenea, poate desluși partea bună și speranța în perioadele dificile, firești în orice relație. Studiul a evaluat datele a peste 8.000 de cupluri, urmărite pe o perioadă mai lungă de șapte ani. Pe lângă reperele de ordin fizic, s-a constatat pentru persoanele care au parteneri optimiști, aceștia generând îmbunătățirea markerilor psihici în relație o atitudine relaxată, luminoasă, arată experții.
„Cei care sunt căsătoriți cu persoane optimiste înregistrează rezultate mai bune la toți indicatorii care prefigurează o viață mai sănătoasă și mai lungă“ (William Chopik, Universitatea Michigan)