de Călin Popa şi Adrian Barna
Micile gesturi de tandrețe care nu implică o finalitate sexuală edifică o relație de cuplu mult mai solidă, întrucât partenerii sunt mai fericiți, arată datele unui studiu de dată recentă.
Impulsionează și împrospătează emoţional
Cercetătorii de la Universitatea Binghamton, din New York, au examinat efectul gesturilor de intimitate nonsexuală asupra relațiilor de cuplu și au ajuns la concluzia că, indiferent dacă acest tip de comportament vine din natura persoanei sau a fost dezvoltat pe parcursul relației de cuplu, avantajele sunt semnificative. „Totul depinde de gradul de deschidere față de partener, de cât de multă siguranță simțiți în compania sa, iar urmările sunt complexe și influențează mult relația”, arată specialistul Samantha Wagner. Din gama de astfel de gesturi fac parte îmbrățișările, atingerile delicate, schimburile de priviri încărcate de afecțiune. Potrivit psihologilor, manifestările de afecţiune apar din nevoia de a avea contact cu celălalt și sunt un mod de a exprima grija faţă de partener și dovada că se află în gândurile dumneavoastră. Creşterea cantităţii de interacţiune afectuoasă impulsionează și împrospătează emoţional relaţia.
„O necesitate” pentru femei
O vorbă de admiraţie, un zâmbet cald, o mângâiere, un sărut, o îmbrăţişare, un mesaj de încurajare, o şoaptă de iubire, o strângere de mână sunt preţioase, pentru că reflectă ceea ce reprezintă partenerul şi oglindesc „nevoia de el”. În aceste condiții, manifestarea afecțiunii poate fi privită ca un „instrument” care permite evaluarea interesului unui partener pentru celălalt. După examinarea gradului de satisfacție în relație pentru un număr de 184 de cupluri heterosexuale, experții americani au luat în calcul faptul că ar putea exista unele reticențe în dreptul persoanelor retrase prin natura lor sau anxioase în public, dar au avut surpriza să constate faptul că manifestările de tandrețe din partea partenerului au același efect benefic și asupra acestui fel de a fi. În ansamblu, cu cât mai multă afecțiune se manifestă între cei doi parteneri, cu atât crește nivelul de mulțumire. Diferențe s-au manifestat doar între femei și bărbați, cu primele arătând o nevoie mai mare de a fi beneficiarele acestor gesturi. În timp ce pentru domni acest comportament este un „bonus” plăcut, pentru doamne reprezintă o necesitate.
Atingerea scade agresivitatea în ceartă
Indiferent de stilul de manifestare a acestei tandreți, atingerea s-a dovedit cea mai eficace pentru sporirea sentimentului de fericire. Astfel, experții au observat că mai multe atingeri au generat mai multe beneficii, întrucât implică o comunicare superioară care nu necesită limbaj. „Am observat faptul că dacă partenerii se țin de mână atunci când se ceartă, nivelul de agresivitate scade semnificativ, discuția în contradictoriu transformându-se rapid într-o argumentație productivă”, adaugă Wagner.
„Manifestarea afecțiunii față de partener este un excelent element de atenuare a stresului“ (Samantha Wagner, Universitatea Binghamton, New York)