Main menu

header

787 21 1de Ştefania Băcanu şi Adrian Barna

Încă din 2013, un nou tip de atracţie sexuală s-a dovedit a fi extrem de important în alegerea partenerilor, îndeosebi în rândul femeilor. Sapiosexualitatea reprezintă interesul manifestat faţă de o persoană, graţie inteligenţei şi nu aspectului exterior. Încă nu se ştie dacă este real sau doar o caracteristică bifată pentru că este la modă, dar apariţia sapiosexualilor, din ce în ce mai deasă, este o realitate.

Un IQ peste medie, mai important decât aspectul fizic

Sapiosexualitatea este un termen tot mai cunoscut şi utilizat în ultimii ani şi se referă la un nou criteriu de alegere al partenerilor romantici. Provine din latinescul sapiens, care se traduce înţelept şi se referă la atracţia faţă de oamenii puternic dezvoltaţi emoţional. Aşa cum spunea şi Platon în cartea sa „Simpozionul”, inteligenţa a fost întotdeauna o trăsătură atractivă pentru mulţi oameni, fiind un element care stimulează alegerea partenerilor de viaţă, chiar şi a celor sexuali. Sapiosexualii simt atracţie atât faţă de sexul opus, cât şi faţă de persoanele de acelaşi sex, datorită admiraţiei profunde pentru înţelepciunea lor. Un lucru comun în această tabără este faptul că aceştia identifică imediat inteligența în ceilalţi și, atunci când este descoperită, sunt atraşi ca un magnet. În ultimii ani, tot mai multe persoane declară că se simt stimulate intelectual şi fizic de cei cu un IQ peste medie. E drept, mai mult partea feminină se încadrează în această categorie. Bărbaţii potenţi financiar au fost înlocuiţi de cei cu toţi neuronii funcţionali.

„Creierul este cel mai mare organ sexual”

De regulă, sapiosexualii au mintea deschisă, sunt foarte siguri pe ei pentru că se cunosc bine şi ştiu ce vor. Sunt atraşi de tot ce este nou şi doresc să experimenteze, să înveţe şi să cultive cunoştinţe noi. Nu vă imaginaţi că vorbim despre o specie rară. Sunt oameni normali, cu nişte aşteptări ceva mai mari de la cei din jur. Tind să aibă un nivel ridicat de inteligenţă, citesc, se documentează foarte mult despre orice le pică în mână, sunt foarte atenţi la detalii, dar şi profunzi în orice activitate întreprind. Pentru ei niciodată nu este suficient să ştie, tocmai de aceea, sunt într-o continuă cercetare. În ceea ce priveşte partea sentimentală, fie că vorbim doar despre o simplă întâlnire romantică, fie că este deja un început de relaţie, sapiosexualii sunt seduşi de discuţiile profunde şi inteligente. Cum s-ar zice, aşteaptă să fie excitaţi intelectual. Dacă nu se întâmplă asta, şansele unei a doua întâlniri sunt aproape nule, iar în cazul relaţiei, aceasta se îndreaptă spre eşec. „Creierul este cel mai mare organ sexual. Aceia care admit că sunt sapiosexuali vor spune că se simt atrași de inteligența unei persoane, iar ceea ce se întâmplă în capul acelei persoane poate deveni incitat de interiorul capului celeilalte persoane. Ca și preludiu, un sapiosexual poate căuta să deschidă subiecte ca filozofia, politica sau psihologia”, este de părere Diana Rabb, doctor în psihologia transpersonală.

O relaţie de succes trebuie să fie echilibrată

787 21 2Inteligenţa este un aspect important în alegerea partenerilor sau a anturajului, dar este doar o trăsătură. Chiar dacă, în realitate, este o calitate pozitivă, atracţia puternică faţă de capacitatea creierului altei persoane ar putea fi un dezavantaj. Asta se aplică în cazul celor care au o stimă de sine foarte scăzută, care nu au încredere în propriile forţe, care se simt nesiguri pe ei şi care nu se văd apţi să poarte o conversaţie cu cineva puternic emoţional, cu o inteligenţă peste medie, sigur pe el şi pe calităţile lui. Tocmai de aceea, fiecare relație ar trebui să fie echilibrată și să nu-l facă pe niciunul dintre parteneri să se simtă inferior sau mai prejos decât celălalt. Pe de altă parte, cei educaţi, care au ceva şcoală, vor căuta întotdeauna să fie înconjuraţi de oameni deştepţi, isteţi, aspect ce se poate transforma într-o trăsătură esenţială în alegerea jumătăţii. De exemplu, conform unui sondaj online realizat de ziarul olandez Volskrant, bărbații educați sunt mai interesați de femeile inteligente, decât de cele sexy.

În ultimii ani, tot mai multe persoane declară că se simt stimulate intelectual şi fizic de cei cu un IQ peste medie

Există două tipuri de inteligenţă

Când vorbim despre inteligenţă, practic vorbim despre puterea cognitivă a unei persoane sau despre capacitatea de acumulare a cunoştinţelor noi. Cercetătorii, însă, spun că o definiţie clară depăşeşte cu mult aceste aspecte. Autori precum Howard Gardner, prin teoria sa despre inteligențele multiple, și Daniel Goleman, cu prelegerile sale despre partea emoțională, au extins conceptul spre mai mulți factori. Adică, sapiosexualii pot fi atraşi, deopotrivă, de cunoştinţele academice, dar şi de capacitatea de a rezolva lucruri şi situaţii cât mai com- plexe, de oamenii extrem de creativi, interactivi şi maturi emoţional.

Sapiosexualii au mintea deschisă, sunt foarte siguri pe ei pentru că se cunosc bine şi ştiu ce vor