de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu
Oricine poate afirma că știe exact care sunt trăsăturile partenerului pe care îl consideră ideal. Dar o cercetare de dată recentă a pus în evidență faptul că în final, acestea devin irelevante, întrucât în general oamenii pot alege pentru relații fericite și stabile persoane departe de acest model „virtual”.
Aspecte care îi fac plăcuți pe toți oamenii
Experți din cadrul Universității California, Davis, au realizat un studiu din care reiese că așa-numitele trăsături ale partenerului ideal sunt tipare destul de vagi, după care în final se orientează foarte puține persoane atunci când aleg cu adevărat cu cine să edifice o relație. Potrivit specialiștilor americani, aceste repere sunt mai degrabă generale, aspecte care îi fac plăcuți pe toți oamenii, cum ar fi „inteligent/ă” sau „amuzant/ă”. În cadrul experimentului, participanții au putut numi imediat cum anume doresc să fie partenerul ideal. „Dar atunci când s-a verificat concret corespondența cu felul de a fi al partenerilor lor reali, s-a dovedit că acele calități enumerate nu erau neapărat predominante”, detaliază expertul Jehan Sparks.
Perfect, destul de… vag
Concret, atunci când o persoană a afirmat că își dorește un partener atrăgător, exuberant și curios, s-a dovedit că în profunzime avea nevoie de un om profund, serios, stabil și pragmatic, aspecte pe care nici persoana respectivă nu le bănuia la debutul experimentului. „Într-un fel, este ca și cum ați lăsa o persoană străină să vă comande mâncarea la restaurant. Este foarte posibil ca felurile comandate pentru dumneavoastră de altcineva să vă placă foarte mult”, explică profesor Jehan Sparks. Experții consideră că toate aceste observații pot fi de folos în special pe segmentul întâlnirilor online, întrucât aici persoanele interesate petrec foarte mult timp căutând printre tot felul de trăsături pe care le consideră apanaj al partenerului ideal. „De regulă, este foarte ușor pentru cineva să caute persoana care să se potrivească unui ideal, dar studiul nostru arată faptul că aceste idealuri sunt evazive și perfect este destul de vag, nu neapărat aplicabil în preferințele din viața reală”, adaugă Sparks.
„Atunci când căutați un partener, în special online, este recomandat să nu fiți prea exclusiviști. Puteți chiar să vă lăsați prietenii să vă aleagă întâlnirile“ Jehan Sparks, Universitatea California, Davis