de Călin Popa şi Adrian Barnac
Indiferent de felul în care o persoană este implicată într-o relație, dorindu-și apropiere totală sau manifestând spirit de independență, maniera de a iubi se reflectă direct asupra finanțelor cuplului, arată rezultatele unei cercetări derulate în SUA.
Anxioșii cumpără în exces pentru partener
Specialiștii Universității din Arizona au realizat o serie de experimente pe un număr de 635 de absolvenți de universitate aflați în relații romantice stabile, pentru a determina în ce măsură felul în care sunt implicați afectiv le determină comportamentul financiar. Astfel, în dreptul îndrăgostiților anxioși, care își doresc toată atenția din partea partenerului, s-a constatat faptul că aceștia cheltuiesc prea mult pentru persoana iubită, din dorința de a menține satisfăcut obiectul afecțiunii. De partea cealaltă, partenerii independenți cheltuiesc doar pentru ei înșiși, pentru a demonstra tot timpul că sunt deasupra celorlalți și astfel să-și „marcheze” teritoriul pe care îl doresc liber.
Independenții investesc prea mult în ei înșiși
Ambele tipuri de a cheltui banii, direct influențate de felul în care o persoană iubește pe cineva, sunt la fel de nerecomandate și de dezechilibrate. În primul rând, afectează bugetul comun, totodată demonstrând lipsă de încredere în partener și în relație de partea celor anxioși și lipsă de implicare în cazul celor independenți. Aceste sentimente afectează relația, adâncesc problemele, cresc golul pe care fiecare dintre cele două tipuri de persoane încearcă să-l umple cu obiecte și implicit sporesc cheltuielile.
„Partenerii care doresc să păstreze o distanță prețuiesc mult materialismul și vor cheltui în neștire pentru ei înșiși, iar ceilalți dimpotrivă, vor încerca să păstreze persoana iubită cheltuind nesăbuit pentru aceasta“ (Xiaomin Li, Universitatea Arizona)