Main menu

header

801 27 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Relațiile îndelungate, dar nu numai, presupun, după un anumit timp, și influențarea scopurilor inițiale ale celor doi parteneri. Indiferent de vârstă, în aceste cupluri se ajunge ca tot ceea ce vrea să evite unul să dorească să evite și celălalt, iar tot ceea ce dorește să realizeze unul să devină un țel și pentru partener.

Uniformizare și armonizare, indiferent de vârstă

Experții Universității din Basel, Elveția, au realizat o cercetare în care au fost incluse peste 450 de cupluri și care a vizat evoluția planurilor de viitor pentru parteneri. Astfel, s-a putut constata nu doar că țelurile se unformizează și se armonizează în timp, la toate categoriile de vârstă, dar acest aspect se poate remarca chiar și dacă relația nu este de foarte lungă durată. Deși acestea sunt excepții, ele potențează tabloul general care arată faptul că lucrurile pe care unul dintre parteneri le dorește evitate sfârșesc prin a ieși din viața comună, iar realizările vizate de unul sunt „adoptate” ca țeluri și de celălalt.

Efecte întârziate, dar sigure

Experții americani au observat faptul că dacă unul dintre parteneri are tendința de a ocoli confruntările deschise sau stresul, la fel ajunge să facă și celălalt, chiar dacă are o personalitate diferită. De asemenea, pe parcursul cercetării au fost puse în evidență și așa-numite „efecte întârziate” ale influenței viziunii partenerului asupra scopurilor celuilalt. Astfel, s-a evidențiat faptul că unele dintre scopurile imediate ale unuia dintre parteneri pot coincide cu țelurile pe termen mediu și lung ale partenerului. În aceste condiții, este posibil ca în multe cazuri să fie nevoie de luni pentru ca scopurile unuia să devină și ale celuilalt. „Acesta poate fi un mecanism de menținere a stabilității cuplului”, punctează profesor Jana Nikitin, autor al studiului.

Potrivit cercetătorilor, uniformizarea scopurilor este unul dintre exemplele de renunțare „de bunăvoie“ la ceea ce o persoană a numit „independență“ înainte de a intra în relație