de Călin Popa şi Florica Pintea
Izolarea, carantina și toate restricțiile impuse de criza sanitară mondială au pus în fața partenerilor de cuplu provocări fără precedent, care au testat totul - de la iubire la administrarea finanțelor comune și gestionarea prezenței continue a celuilalt în același spațiu.
„Independența” controlată, terapie antiutopie
Pentru cei foarte îndrăgostiți, aflați la început, idealizarea celuilalt poate fi o piatră de încercare în condiții de constrângeri. În această fază a relației, specialiștii recomandă câte un timp separat și de evaluarea de la distanță a ceea ce pare o fericire de necuprins și care poate ajunge să fie perceput ca o utopie. În acest caz, este indicată o anumită „independență” controlată, cu menținerea cercului de prieteni și urmărirea în continuare a propiilor hobby-uri. Pe de altă parte, izolarea socială generată de pandemie poate fi ocazia pentru cei care aveau de gând să rupă relația de a se răzgândi, pentru simplul motiv că pot revedea de foarte aproape toate lucrurile care l-au atras cândva la partener.
Reconectare prin regăsire
Pentru cuplurile care nu se înțeleg și care au rămas împreună din motive ce par să nu mai țină de emoții și de afecțiune, izolarea poate fi și o perioadă de reconectare. Potrivit specialiștilor, o reapropiere care să implice acțiuni comune, împărtășirea pasiunilor și timp de calitate petrecut în doi pot schimba complet relația care poate până mai ieri risca să devină ostilă. Dacă partenerii au puterea de a se concentra asupra celuilalt, de a-l auzi, dar și de a-l asculta, de a reaprinde fosta intimitate prin mici gesturi în doi, de la gătit la vizionarea unui film în liniște, rezultatele s-ar putea dovedi de-a dreptul spectaculoase.
În perioada de restricții generate de pandemie, partenerii foarte centrați pe carieră și pe interesele proprii riscă ieșirea din relația de cuplu