de Călin Popa şi Daniel Şuta
În timp ce în principiu o căsătorie este încheiată între doi oameni care se iubesc, o cercetare de anvergură a dat la iveală rezultate surprinzătoare legate de motivele pentru care majoritatea britanicilor rămân în mariaj.
Dispariție a romantismului și prea multe certuri
Un studiu derulat de compania de sondare OnePoll pe mii de cupluri căsătorite a relevat faptul că un uimitor procent dintre britanici rămân în mariaj „pentru copii”: 47%. De asemenea, o șesime dintre respondenți au declarat că nu și-ar mai permite să trăiască singuri din motive financiare. Atunci când au răspuns la întrebări legate de nivelul de mulțumire pe care îl au în căsnicie, cei chestionați au declarat căsătoria „confortabilă” (77%) sau „repetitivă” (15%). Atunci când au detaliat rațiunile pentru care nu sunt mulțumiți de mariaj, 51% dintre voluntarii participanți la chestionare au menționat în primul rând dispariția romantismului, apoi lipsa unei vieți sexuale împlinite, certurile frecvente, grijile legate de bani și faptul că foștii îndrăgostiți nu mai petrec timp suficient împreună. Mulți bărbați au afirmat că dacă ar putea da timpul înapoi, nu ar mai spune „Da” și alte 20 de procente dintre respondenți consideră că s-au căsătorit prea tineri.
Scade riscul de moarte prematură
Pe de altă parte, potrivit specialiștilor, beneficiile mariajului sunt enorme. Astfel, oamenii căsătoriţi sunt mai sănătoşi, întrucât au tendinţa de a fuma mai puţin, de a bea cantităţi reduse de alcool şi de a mânca mai sănătos. Astfel, mariajul ține departe afecţiuni precum diabetul, problemele respiratorii şi pe cele de natură cardiovasculară. De asemenea, existenţa unor sume de bani comune diminuează stresul, iar oamenii sunt mai încrezători. De asemenea, o relaţie stabilă poate creşte speranţa de viaţă. Oamenii de ştiinţă au analizat şi au combinat rezultatele mai multor studii şi au descoperit că soţii şi soţiile au cu 15% mai puţine şanse de a muri prematur decât celelalte persoane. „În oglindă”, s-a demonstrat că certurile şi divergenţele frecvente cu partenerul de viaţă pot creşte riscul de deces înainte de vreme.
Peste 77% dintre respondenții la studiul OnePoll au declarat că elementul determinant al succesului unui mariaj este existența încrederii depline în partener