de Călin Popa şi Adrian Barna
Ajunse o adevărată industrie și considerate deja un serviciu electronic, aplicațiile pe telefonul mobil și-au demostrat numeroase utilități practice, precum și unele… psihologice și emoționale, inclusiv pe direcția relațiilor afective.
Cupluri mai decise să întemeieze familii
Un studiu recent, derulat în cadrul Universității din Geneva, menționează faptul că relațiile care pornesc de la utilizarea aplicațiilor de dating sunt mai durabile și mai profunde. Potrivit experților elvețieni, cuplurile de acest tip sunt alcătuite din persoane mai decise să se mute în aceeași locuință și să întemeieze familii. După ce au analizat mii de persoane, specialiștii au infirmat teoria potrivit căreia relațiile bazate pe facilitățile internetului ar fi superficiale și supuse volatilității. „Persoanele care se implică în relații afective prin intermediul aplicațiilor de dating se mută împreună, considerând acest răstimp unul premergător căsniciei. Practic, aceasta este o abordare pragmatică și o adaptare la realitatea că rata divorțurilor în Elveția a ajuns la 40 de procente”, punctează psihologul Gina Potarca.
Bărbații, dornici de a se statornici
Una dintre observațiile surprinzătoare generate de cercetare a fost aceea că bărbații care folosesc aplicațiile de dating sunt chiar mai predispuși decât cei din mediul offline să aibă relații durabile și să proiecteze căsnicii. Pe de altă parte, și condițiile sociale actuale favorizează această abordare. După ce în ultimii ani, tot mai multe persoane în căutare de partener s-au obișnuit să nu mai piardă vremea la întâlniri și să aleagă în funcție de profilul online, anul pandemic a accentuat tendința, iar în prezent majoritatea activității de identificare a „sufletului-pereche” se derulează pe internet. Ca umare, studiile au pus în evidență faptul că aceste cupluri sunt la fel de mulțumite de evoluția relațiilor ca și cele care s-au format prin întâlniri față în față.
Cresc șansele de compatibilitate
La capitolul motivație, aplicațiile de dating se detașează din perspectiva faptului că o „treiere” minuțioasă inițială contribuie mult la șansele de compatibilitate și implicit reduce riscul de divorț ulterior. „Internetul transformă profund, în fiecare zi, dinamica felului în care oamenii fac cunoștință, furnizând o abundență nemaiîntâlnită de oportunități de a alege și implicând un efort minim. În plus, nimeni din afară nu se poate amesteca în acest proces”, detaliază Potarca.
„Prin eliminarea unor chestionare lungi și a testelor de tot felul, aplicațiile de dating sunt mult mai ușor de folosit și ajung inclusiv la categorii mai tinere de populație“ (Gina Potarca, Universitatea Geneva)
Parteneri mai diverşi
Cercetarea specialiștilor elvețieni a pus în evidență faptul că aplicațiile de dating au un rol tot mai important în modificarea compoziției cuplurilor astfel formate, făcându-le mult mai diverse. Acest aspect a fost reliefat, de pidă, de detaliul că femeile cu studii superioare sunt foarte înclinate să intre într-o relație romantică cu bărbați cu educație mai scăzută. De asemenea, s-a constatat faptul că aceste aplicații favorizează relațiile la distanță, întrucât permit identificarea unor potențial parteneri pe o rază care poate fi acoperită în 30 de minute.