de Călin Popa şi Florica Pintea
Constrângerile generate de pandemia de COVID-19 și care au antrenat, printre altele, și munca la distanță, afectează rutina din interiorul cuplurilor și pot stârni neliniște, ori chiar mânie, arată rezultatele unui studiu recent.
Binecuvântare cu surprize
Cuplurile din toată lumea au avut de înfruntat provocări serioase în ultimul an, în care au fost prioritară siguranța sanitară asigurată prin izolare, carantină, munca de acasă și tot restul modificărilor de program pe care le-a implicat situația la nivel mondial. Potrivit specialiștilor de la Universitatea West Virginia, care au derulat un studiu în domeniu, dacă la început timpul suplimentar petrecut împreună în cuplu a părut o binecuvântare, odată cu trecerea lunilor, acest beneficiu a început să-și arate „colții”.
„De ce ar fi munca lui/ei mai importantă decât a mea?”
Studiind datele și răspunsurile la chestionare oferite de sute de cupluri, experții au constatat că anumite conflicte de program de lucru derulat în același spațiu au generat întrebări interioare de genul „de ce ar fi munca lui/ei mai importantă decât a mea?”, cu potențialul de „a tulbura apele” în relație. Potrivit specialistului Kevin Knoster, „atunci când o persoană se amestecă zilnic și permanent în munca partenerului de viață pentru a-și atinge propriile țeluri profesionale, va exista cu siguranță o ripostă emoțională”.
Atunci când cuplurile reușesc să pună la cale strategii prin care să interacționeze zilnic fără să-și afecteze reciproc munca și interesele profesionale, toate sentimentele de frustrare dispar rapid (studiu al Universității West Virginia, SUA)