de Călin Popa şi Daniel Şuta
Lumea datingului poate fi foarte înșelătoare. Pe deasupra, generează și anxietate, întrucât oricine merge la o primă întâlnire își propune să arate și să se poarte perfect. O echipă de specialiști a realizat o cercetare în urma căreia a rezultat că locul în care se desfășoară această sesiune față în față contează enorm în ecuația reușitei momentului.
Primul efect, de regulă precis
Un studiu derulat în cadrul Universității McGill, din Montreal, Canada, arată că persoanele care merg la o primă întâlnire își dau seama relativ repede dacă le este pe plac sau nu persoana pe care o au în față și o mare parte din acest efect este obținut prin alegerea locului în care se desfășoară întâlnirea. Încercând să răspundă la întrebarea dacă cineva care caută iubirea se poate baza pe acuratețea primei impresii, experții canadieni au avut surpriza să constate că răspunsul este majoritar afirmativ, dacă persoanele implicate rămân la stilul casual, încearcă să se cunoască în public și nu are loc „din prima” o aventură de o noapte.
Analiză corectă în câteva minute
Echipa de cercetători a analizat răspunsurile a sute de participanți care au luat parte la sesiuni de prime întâlniri pe o perioadă de peste doi ani. Fiecare participant a completat un chestionar, alături de un membru apropiat al familiei, care s-a referit la trăsăturile personalității voluntarului implicat în experiment. „Am descoperit faptul că mulți oameni sunt ca niște cărți deschise, cu personalități care pot fi descifrate rapid, după câteva minute, inclusiv în cadrul unei prime întâlniri romantice. Demnă de menționat este observația că persoanele mai prospere, cu mai multă stimă de sine și care sunt mai mulțumite de viața lor sunt și cel mai simplu de descifrat”, detaliază specialistul Lauren Gazzard Kerr.
Spațiul dă tonul
Prima întâlnire va avea tonul general dat de locul ales pentru desfășurarea evenimentului, arată experții. Dacă nu ştiţi ce fel de activităţi preferă cealaltă persoană, optaţi pentru un teritoriu neutru. Restaurantele nu sunt neapărat cea mai bună alegere, deoarece, dacă realizaţi că nu aveţi subiecte în comun, veţi mânca într-o linişte stânjenitoare, aşteptând cu nerăbdare nota. Puteți alege un parc ori o activitate antrenantă. De asemenea, foarte importantă se va dovedi conversația. Cu toate că poate sunteţi anxioși în societate, la prima întâlnire va trebui să vorbiţi. Imaginaţi-vă următorul scenariu: persoana cu care ieşiţi este introvertită şi are mai multe emoţii decât vă puteţi imagina. Dacă dumneavoastră nu vorbiţi, cum îşi va face şi ea curaj? Când găsiţi subiecte în comun, ori care vă trezesc în mod real interesul, încercaţi să dezvoltaţi, iar de aici discuţia poate porni în direcţii multiple.
„Este important să înțelegem de ce unii oameni pot fi percepuți cu mai multă precizie decât alții, pentru a elabora strategii care să poată fi aplicate pe scară largă pentru cunoașterea altei persoane în această societate centrată pe lumea virtuală“ (Lauren Human, Universitatea McGill)