de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu
Trăim într-o lume în care ne este tot mai greu să ne convingem că alegerile noastre ne aparțin. În societățile libere, această opțiune este prezumată, dar este și o realitate? O cercetare de dată recentă atestă faptul că inteligența artificială ne poate determina alegerile, inclusiv pe cele romantice.
Face recomandări explicite sau discrete
Potrivit rezultatelor unui studiu extins, derulat în cadrul Universidad de Deusto, din Spania, inteligența artificială continuă să se infiltreze în toate domeniile vieții, manipulând, mai mult sau mai puțin direct, inclusiv alegerile emoționale. O mare parte dintre aceste rezultate a pus în evidență faptul că inteligența artificială poate face recomandări în mod explicit sau discret. În unele cazuri, alegerea poate fi favorizată explicit - o persoană este „o potrivire de 40% sau de 80%, cu consecințele implicite asupra psihicului”, în timp ce în alte cazuri, indicațiile pot fi mai subtile, cum ar fi simpla afișare mai frecventă a imaginii unui anumit „candidat”.
Pericolele de a urmări orbește ceea ce indică un computer
Autorii studiului afirmă că, atunci când vine vorba de sugestii de la un computer, oamenii tind să dorească opusul a ceea ce s-ar aștepta de la o altă persoană. În aceste condiții, specialiștii spanioli atrag atenția că publicul ar trebui să devină mai conștient de pericolele de a urmări orbește ceea ce indică, într-un fel sau altul, un computer. „Dacă un algoritm fictiv și simplist poate atinge un astfel de nivel de convingere chiar și fără a stabili profiluri personalizate ale participanților și folosind aceleași fotografii în toate cazurile, un algoritm mai sofisticat, cum ar fi cele cu care oamenii interacționează în viața lor de zi cu zi, poate exercita cu siguranță o inluență mult mai puternică”, arată cercetătorii, într-un comunicat.
Pentru scenariile de dating, cele mai eficiente metode de „convingere“ din partea inteligenței artificiale s-au dovedit aluziile subtile