Main menu

header

834 20 3de Călin Popa şi Florica Pintea

Pentru a ajunge la o conexiune profundă cu o persoană, este nevoie, în primul rând, ca amândoi să simtă atracție - iubirea fără dorință nu se poate. Însă atracţia sexuală este, prin natura sa, o emoţie, iar emoţiile sunt la polul opus gândirii raţionale. Așadar, cum se poate deosebi simpla dorință de iubirea de durată?

„Eu” versus „noi”

Dacă partenerul spune mereu „eu” mai degrabă decât „noi”, este mai probabil ca pasiunea să fie forța motrice a relației, deoarece doi oameni îndrăgostiți se gândesc adesea la ei înșiși în termeni de pereche, notează „The Independent”. Un alt semn este onestitatea în legătură cu propria persoană. Dragostea încurajează oamenii să se dezvăluie din toate perspectivele, în timp ce persoanele care simt doar dorință vor dezvălui despre ei înșiși doar aspecte de suprafață, cum ar fi hobby-urile sau alimentele pe care le preferă.

Impact, consecințe, viitor

Dacă, pe de o parte, începutul unei noi relații romantice poate fi un moment interesant, iubirea este o experiență care schimbă viața. De pildă, dacă unul dintre parteneri are o ofertă de lucru la mare distanță, dacă este dragoste, celălalt se va gândi la impact, consecințe și la viitorul relației, dar dacă este vorba doar despre dorință, acest proces mental nu există, punctează psihologul Terry L. Orbuch, de la Universitatea Oackland, din SUA.

„Cea mai bună cale de a afla dacă simțim iubire sau doar dorință față de cineva nu este să facem o listă cu calități și defecte, ci să comunicăm cu acea persoană“ Justin Lehmiller, psiholog, Institutul Kinsey, SUA