Main menu

header

839 20 2de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Bărbații cu venituri mari au tendința de a evita să ajungă acasă pentru a pune umărul la obligațiile casnice de fiecare zi, arată o cercetare de dată recentă.

Mai multe resurse pentru carieră

O echipă de experți de la Universitatea Notre Dame, din Indiana, SUA, a realizat o cercetare în urma căreia a rezultat faptul că soții care câștigă bine nu prea se grăbesc să ajungă acasă, unde îi așteaptă tot felul de treburi. Concentrându-se exclusiv pe căsătoriile heterosexuale, studiul indică faptul că soții „egoiști”, care evită sarcinile domestice, au mai multe resurse de dedicat carierei lor. În consecință, de obicei câștigă mai mulți bani. „Pe parcursul a două studii, am găsit dovezi în sprijinul afirmației că bărbații care nu vor să contribuie la treburile casnice câștigă de regulă mai mulți bani în raport cu omologii lor mai dedicați treburilor din cămin, deoarece sunt mai interesați de ei înșiși și mai puțin de a-și ajuta soțiile acasă, ceea ce le permite o implicare mai mare la locul de muncă și, în cele din urmă, o plată mai consistentă”, explică expertul Brittany Solomon.

Tradiționalismul accentuează tendința

Societatea a parcurs un drum lung de la prototipul gospodinei care gătea și făcea curățenie toată ziua pentru a-l mulțumi pe un soț care cere o casă nepătată și o masă caldă la întoarcerea acasă. Dar, pe de altă parte, nu este prima dată când un studiu leagă acest dezinteres de bărbații cu un succes financiar sau profesional mai mare. „Acest efect este și mai puternic în rândul soților cu atitudini mai tradiționale în ceea ce privește rolurile femeii și bărbatului în căsnicie”, adaugă Solomon. Specialiștii americani punctează faptul că există metode de a-i implica mai mult pe bărbații care evită obligațiile casnice - pregătirea listelor de furnizori cu bună reputație pentru servicii și întreținere la domiciliu sau stabilirea de programe de îngrijire a copiilor.

„Mediul din companii pare să recompenseze comportamentul separării sarcinilor casnice dintre femei și bărbați și să evidențieze importanța schimbului social acasă pentru succesul la locul de muncă“ Brittany Solomon, Universitatea Notre Dame, SUA