de Călin Popa şi Flori Pintea
Specialiștii afirmă că, pentru a avea o relație de cuplu fericită, este necesar ca ambii parteneri să aibă putere egală de decizie, cel puțin atunci când vine vorba despre probleme importante.
Influență majoră asupra legăturii afective
O nouă cercetare, derulată în cadrul Universităților Martin Luther Halle-Wittenberg și Bamberg, din Germania, a pus în evidență faptul că persoanele aflate într-o relație romantică țin la cel mai mare preț puterea de decizie, pe care o doresc egală cu cea a partenerului. Studiul a dat la iveală surprinzătoarea concluzie că nici egalitatea de venituri între femeia și bărbatul din cuplu nu mai este primordială, cel mai important este ca amândoi să poată hotărî. „Puterea joacă un rol major și în relațiile romantice. Sentimentul de a putea lua decizii într-o căsătorie, de exemplu, are o influență foarte mare asupra calității legăturii afective”, consideră specialistul Robert Körner. În timp ce studiile anterioare au demonstrat faptul că rareori a existat un echilibru de forțe în cadrul cuplurilor, cu bărbații fiind cei care luau de regulă hotărârile cele mai importante pentru toată familia, în ultimii ani, rolurile tradiționale de gen s-au schimbat.
Bărbații, un plus de poziție
Echipa de cercetători a investigat modul în care puterea și percepția puterii influențează cuplurile. Cei chestionați aveau între 18 și 71 de ani și erau într-o relație, în medie, de opt ani. Experții au analizat modul în care puterea reală și cea percepută influențează diferitele aspecte ale unei relații. Rezultatele studiului au arătat că tendința se menține, deși s-a mai diminuat: bărbații au încă mai multă putere pozițională - pe baza veniturilor mai mari și a educației superioare. Nevoia de a lua decizii s-a dovedit, de asemenea, mai puternică în rândul participanților de sex masculin. La finalul experimentului, cele mai fericite cupluri au fost cele în care ambii parteneri au raportat un înalt sentiment de putere personală. În majoritatea acestor cupluri, amândoi au declarat că au putut să își afirme preferințele atunci când au intervenit decizii importante pentru ei.
Negociere eficientă egal mulţumire
Potrivit psihologilor germani, acest sentiment se extinde asupra diferitelor aspecte ale relației. În timp ce femeia ar putea dori să decidă unde să meargă în vacanță, soțul alege unde să ia cina. În cuplurile care s-au dovedit fericite, acest tip de negociere este cea mai eficientă, înlăturându-se potențialul de conflict. Per ansamblu, potrivit experților, ambele părți trebuie să aibă sentimentul că au putere de decizie pentru ca partenerii să fie mulțumiți de relație.
„A putea acționa liber și a putea decide sunt sentimente care au un impact semnificativ asupra calității relației de cuplu“ Robert Körner, Universitatea Martin Luther Halle-Wittenberg