de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
A avea sentimente de natură romantică pentru o persoană care este coleg de serviciu este un fenomen atât de răspândit, încât nu a fost atenuat decât în mică măsură de climatul actual generat de mișcarea #MeToo. Dar care sunt riscurile și efectele?
Ierarhia agravează diferența
Un sondaj recent a constatat că mare parte dintre lucrătorii din Statele Unite și-au dat întâlnire cu un coleg - 70%. În Regatul Unit, acest procent ajunge la două treimi. Practic, acest fenomen a intrat și în cultura pop, seriale de succes mondial ca „Minți criminale” sau „Costume” reflectând astfel de relații. Potrivit profesorului Sean Horan, președinte al Departamentului de Comunicare de la Universitatea Fairfield, din SUA, angajații incluși într-o cercetare pe care a condus-o s-au dovedit mai predispuși să mintă, să nu manifeste încredere și să considere că aceia dintre colegii lor care erau implicați în relații romantice afectează mediul grupului de lucru, mai ales dacă este vorba despre superiori ierarhici.
Șansele sunt rareori în favoarea celor implicați
Cercetătorul american Rebecca Chory evidențiază câteva aspecte alarmante ale modului în care întâlnirile romantice cu cineva de la locul de muncă pot influența cariera respectivilor. De pildă, faptul că majoritatea relațiilor la serviciu, inclusiv cele care nu sunt neapărat romantice, eșuează. Deși există oportunitatea să fie o căsătorie la final, șansele rareori sunt în favoarea celor implicați. „Trebuie să luați în considerare și efectele unei despărțiri. Cum veți mai lucra împreună?”, adaugă Horan. De asemenea, restul colegilor își vor schimba comportamentul, părerea și implicit performanța comună a echipei va avea de suferit. „Cercetarea noastră arată că este posibil ca unii colegi să simtă că aceia care sunt implicați într-o relație pot avea un avantaj nedrept sau pot primi un tratament preferențial față de angajații care nu au un partener romantic la locul de muncă”, punctează Chory.
Declin la markerii credibilității
Experții atrag atenția asupra pericolului de apariție a diferențelor în percepțiile privind încrederea care se poate acorda colegilor implicați într-o relație romantică. Angajații chestionați în cadrul cercetării au manifestat declin la markerii credibilității acordate respectivilor colegi, precum și tendința de a se îndepărta de aceștia. Mai mult, cercetarea a relevat faptul că unii angajații sunt predispuși să altereze informațiile pe care le furnizează colegilor implicați într-o relație romantică, ceea ce are un potențial dăunător pentru succesul proiectului.
„În studiul nostru, am constatat că, în timp ce 56,5% dintre participanți au indicat că locul de muncă are o regulă care interzice relațiile romantice între colegi, 22,5% nu știau sigur dacă există o astfel de politică“ Sean Horan, Universitatea Fairfield, SUA