Main menu

header

868 28 3de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Părinții care își văd copiii fericiți în dragoste peste ani pot contribui ei înșiși la acest rezultat, într-un mod poate neașteptat: își pot învăța copiii principii și comportamente financiare sănătoase. Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Brigham Young, din SUA, arată că atunci când cei mici învață despre gestionarea banilor, au mai multe șanse să aibă relații romantice înfloritoare mai târziu.

Buna gestionare a banilor îmbunătățește viața în doi

Sondajul realizat de experții americani, care a inclus aproape 2.000 de tineri adulți între 18 și 30 de ani implicați în relații romantice, publicat în Journal of Family Issues, a evidențiat impactul acestor comportamente financiare timpurii asupra relațiilor de cuplu de mai târziu. „Este important ca părinții să facă trei lucruri pentru a consolida cunoștințele financiare ale copiilor lor: să dea un exemplu, astfel încât cel mic să vadă principiile de management al banilor, să aibă discuții despre bani cu cei mici și, de asemenea, să permită copiilor să ia decizii financiare în mod independent”, detaliază specialistul Ashley LeBaron-Black. La finalul cercetării, experții au constatat faptul că deprinderile financiare adunate în copilărie și care s-au transformat în obiceiuri sănătoase au îmbunătățit ulterior viața în doi.

Comportament mai bun, presiune mai redusă

Un studiu publicat în Journal of Financial Counseling and Planning a arătat că prețul gestionării greșite a finanțelor depășește sfera strict financiară. „Sănătatea precară, stagnarea academică, relațiile interpersonale și de familie problematice și probabilitatea redusă de a trece efectiv la vârsta adultă se numără printre rezultatele negative potențiale”, arată cercetarea. Acest studiu a arătat că părinții care își învață copiii despre finanțe le oferă celor mici independență pentru întreaga viață, inclusiv pentru segmentul de cuplu. „Acești viitori adulți vor avea datorii mai mici, mai multe economii și scoruri de credit mai bune. Un bun management al banilor poate contribui la o mai mare stimă de sine și bunăstare fizică și psihologică”, menționează studiul. Pornind de la aceste constatări, experții americani au luat în considerare motivele pentru care există legătura dintre gestionarea banilor încă din copilărie și succesul relațiilor romantice de mai târziu. „Comportamentele adulților sunt cu adevărat influențate de cât de bine știau cei chestionați încă de când erau mici cum să-și gestioneze finanțele, iar asta a ajutat masiv la succesul relației de cuplu, reducând presiunea”, detaliază LeBaron-Black.

„Când banii sunt puțini și facturile se îngrămădesc, relația poate avea de suferit. Stresul financiar are potențialul de a sfâșia multe cupluri“ (Ashley LeBaron-Black, Universitatea Brigham Young)

Efort şi grijă faţă de partener

Studiul american a pus în evidență faptul că oamenii care au dezvoltat de mici abilitățile asociate cu un comportament financiar bun devin genul de oameni care pun efortul și grija pentru finanțe și în relație - și sunt percepuți ca atare. „Nimeni nu-și dorește un partener care nu plătește chiria pentru a-și cumpăra o mașină”, afirmă LeBaron-Black. La capitolul satisfacția în relație, în special, educația financiară anterioară poate face diferența, arată specialiștii de la Universitatea Brigham Young.