de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Cuplurile cu conturi bancare comune tind să rămână împreună, potrivit unui nou studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea Cornell, din New York, care evidențiază faptul că acest obicei arată armonie și angajament în relații serioase.
Conexiuni mai puternice și interacțiuni mai stabile
Autorii studiului au concluzionat că în cazul cuplurilor care au un cont bancar comun se manifestă o satisfacție mai mare în relație, ingredient major al iubirii de lungă durată. Potrivit experților americani, aceste constatări își au rădăcinile într-un element major al psihologiei sociale, teoria interdependenței, care se concentrează asupra modului în care rezultatele fiecărei persoane într-o anumită situație depind de deciziile și acțiunile celorlalți. Cercetarea a relevat foarte rapid faptul că partenerii care au finanțele la comun au prezentat conexiuni mai puternice și interacțiuni mai pozitive, sigure și stabile. În cadrul cercetării, partenerii au folosit adesea limbaj „comun” pentru a-și descrie relațiile, inclusiv cuvinte cum ar fi „noi”, „al nostru”, precum și termeni care arată conectarea, ca „de acord”, „prieten”, „ascultă” sau „pace”, notează Jurnalul de Personalitate și Psihologie Socială.
Diferențele culturale detașează Orientul
În contextul acestei cercetări, autorii studiului au lucrat pe baza ipotezei că, pentru a înțelege în mod corespunzător calitatea unei relații, trebuie să se țină seama de o varietate de situații unice pentru fiecare interacțiune și, în același timp, de nevoile, gândurile și motivele fiecărui individ. „Pe lângă alinierea intere- selor și obiectivelor (financiare) ale cuplului, se manifestă niveluri ridicate de calitate a rela- țiilor”, detaliază specialistul Emily Garbinsky. În plus, un set masiv de date colectate în Japonia, Statele Unite și Regatul Unit au arătat o asociere mai puternică între finanțele combinate și satisfacția relațiilor din SUA și Regatul Unit în comparație cu Japonia. Acest lucru sugerează că diferențele culturale între Occident și Orient pot fi în joc. „SUA și Regatul Unit sunt culturi individualiste, în timp ce Japonia este o cultură colectivistă, care se concentrează pe apartenența la grup”, explică Garbinsky.
Stabilire a priorităților financiare de comun acord
Relațiile ar trebui să fie egale, în principiu, doar că egalitatea are definiții diferite pentru fiecare. Unii cred că înseamnă o împărțire egală a finanțelor, însă acest lucru este de puține ori realist. Potrivit experților, lipsa de comunicare vizavi de așteptările fiecărui partener poate acumula tensiuni care mai târziu explodează, uneori dincolo de puterea de reparare. Unul dintre secretele unei bune gestionări a banilor în comun este stabilirea priorităților de comun acord și cu inima deschisă - de exemplu dacă cei doi stabilesc să economisească pentru a cumpăra o casă iar unul dintre ei spune „da” doar de dragul celuilalt, va ajunge să nu respecte înțelegerea, din varii motive, ba chiar îl va deturna și pe partener de la plan.
„Cercetarea noastră poate ajuta cuplurile să decidă cum să-și organizeze finanțele pentru a maximiza calitatea relației“ Emily Garbinsky, Universitatea Cornell, din New York