de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Deși mutarea cu partenerul a fost cândva considerată un moment cu importanță semnificativă pe calea către o relație de durată, generațiile mai tinere par să nu mai gândească la fel, în contextul schimbării mentalității despre căsătorie.
O chestiune de… comoditate!
Multe decenii, mutarea cu un partener a fost o decizie cu mare încărcătură simbolică, un moment când partenerii erau pe drumul drept spre căsătorie. Deși acest lucru este încă în vigoare pentru unii, gestul a devenit obișnuit în țări precum Marea Britanie și SUA și mult mai puțin legat de planuri matrimoniale de viitor. O nouă cercetare oferă o privire atentă asupra comportamentelor și atitudinilor în schimbare ale tinerilor față de mutarea cu un partener pentru prima dată. Pe lângă faptul că se confirmă faptul că generațiile mai noi depășesc modelele de conviețuire din trecut, rezultatele studiului indică şi că modul în care milenialii percep semnificația acestei mișcări este diferit de cel al generațiilor anterioare. În loc să fie o „piatră de hotar”, mutarea a început să fie mai mult legată de… comoditate, afirmă cercetătorii, citați de BBC.
Decizie în creștere statistică spectaculoasă
Tendințele în ceea ce privește coabitarea cu partenerul pot părea paradoxale pentru generațiile trecute. Practic, tinerii se mută împreună într-un număr foarte mare, dar gestul nu mai este perceput ca o certitudine pentru un viitor împreună. Această decizie este cel mai rapid avans din categoria statisticilor demografice în Marea Britanie - datele oficiale arată că numărul de parteneri care locuiesc împreună îl depășește pe cel al cuplurilor căsătorite, crescând cu peste 25% între 2008 și 2018 - și o adevărată modă în SUA, unde Centrul de Cercetare Pew a arătat că mutarea cuplurilor împreună este în creștere semnificativă față de anii anteriori. Pe de altă parte, studiile arată „flexibilitate” sporită: față de 27% dintre cuplurile mai în vârstă care s-au separat în termen de doi ani de la mutarea împreună, la generația tânără acest procent a crescut la 43%.
„Partenerii tineri ai zilelor noastre se mută împreună mult mai ușor decât înaintașii, dar din alte motive - comoditatea și beneficiile economice, printre altele - profitând și de faptul că a scăzut stigmatizarea socială din jurul acestui gest“ Alina Pelikh, University College London
De la „căsătorie de probă“ la hotărâre practică
Cercetătorii de la University College London au examinat schimbările de opinii cu privire la ceea ce înseamnă în prezent mutarea cu un partener față de nişte ani în urmă, precum și puterea de rezistență a acestor parteneriate. Folosind datele din British Household Panel Survey și un studiu Understanding Society, cercetătorii au arătat că rezultatele relațiilor dintre aceste grupuri diferă dramatic - partenerii născuți în anii 1970 au șanse de 50% de a rămâne împreună pe termen lung, iar cuplurile cele mai tinere s-au dovedit campioane la… despărțire rapidă. Cercetarea oferă, de asemenea, motivațiile din spatele mutării împreună, la fel de diferite: generația anilor 1970 tratează în mare parte acest tip de mutare ca pe un fel de „căsătorie de probă”, în timp ce milenialii o percep ca pe o decizie practică.