Main menu

header

888 20 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Una dintre tendințele romantice printre tinerii prezentului s-a dovedit a fi transformarea atracției rapide în iubire adevărată, care durează. Aceasta este concluzia unui studiu recent, care a analizat evoluțiile momentului pe acest segment de parteneri.

Argumente profunde

Cercetarea specialiștilor de la Universitatea din California, Davis, este prima de acest gen care analizează dezvoltarea timpurie a relațiilor. După colectarea datelor din mii de rapoarte cu răspunsuri, experții au elaborat câteva concluzii surprinzătoare. „Ceea ce ne-a uimit a fost faptul că mulți dintre factorii importanți invocați în aceste episoade rapide au fost aceiași care stau la baza unei relații dedicate”, remarcă profesor Paul Eastwick. Pe parcursul studiului, unii dintre cei mai buni predictori ai interesului susținut față de un partener s-au dovedit a fi markeri ai atașamentului de cursă lungă, cum ar fi căutarea prezenței celuilalt, senzația de suferință la separare și dorința de a împărtăși succesele cu partenerul.

Atractivitatea fizică, aproape irelevantă

Studiul a avut și o altă concluzie uimitoare: un factor ca atractivitatea fizică, cea mai frecvent studiată variabilă în întreaga literatură de specialitate de atracție, s-a dovedit surprinzător de irelevant în contextul transformării îndrăgostirii într-o relație pe termen lung. „Când sentimentele de atașament și conexiune emoțională încep să apară, tinerii adulți tind să ia asta ca pe un semn că este o pasiune care merită urmată. Atracția sexuală și emoțională par să meargă mână în mână, chiar înainte să se materializeze o relație dedicată”, arată specialistul Samantha Joel, co-autor al studiului. Potrivit cercetătorilor, aceste constatări sugerează că dezvoltarea timpurie a relațiilor este un context în care partenerii caută, în profunzime, dovezi de compatibilitate.

„Nu mai este vorba despre a lupta pentru a obține cel mai valoros partener posibil, ci de a găsi pe cineva care să inspire atât o conexiune sexuală, cât și emoțională“ (Paul Eastwick, Universitatea din California, Davis)