de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu
Cercetări de dată recentă au pus în evidență faptul că trenduri anterioare, cum ar fi dormitul în camere separate, nu au avut rezultatele scontate în cuplu. Astfel, potrivit unui studiu american recent, partenerii se odihnesc mai bine dacă împart același pat.
Mai puțină insomnie, mai multă satisfacție în relație
Beneficiile împărțirii patului cu un partener includ mai puțină insomnie, reducerea oboselii și mai mult timp alocat odihnei, arată rezultatele unei cercetări derulate de experții de la Universitatea din Arizona. Explorând relația dintre împărțirea patului, somn și sănătatea mintală, specialiștii americani au concluzionat că adulții care împart patul cu parte- nerul sau soțul se bucură de un somn mai bun în comparație cu cei care dorm singuri sau separat de persoana iubită. Concret, cercetarea a evidențiat faptul că dormitul cu un partener este asociat cu scoruri mai scăzute de depresie, anxietate și stres, precum și cu perceperea unui sprijin crescut și un grad sporit de satisfacție în relație.
Somn mai lung și mai profund
Măsurând efectele în cazul persoanelor care dorm singure, experții au demonstrat că acestea manifestă depresie crescută și scădere a satisfacției în relație și în viață. Mai mult, atunci când adulții dorm separat de partener pentru a sta în pat cu copiii, stresul crește și mai mult, atrag atenția experții din SUA. În ansamblu, voluntarii care au participat la teste și care au dormit alături de partenerul lor au înregistrat un timp mai scurt necesar pentru a adormi și un răstimp de odihnă semnificativ mai extins și mai profund. „Dormitul cu un partener romantic sau cu soțul/soția a demonstrat mari beneficii asupra sănătății somnului, inclusiv în ceea ce privește severitatea insomniei și îmbunătățirea generală a calității somnului”, punctează cercetătorul Brandon Fuentes.
Cei care împart patul cu partenerul adorm mai repede și prezintă un risc mai mic de apnee în somn (studiu al Universității Arizona, SUA)
Impact asupra sănătăţii
Cercetătorii au apelat la o analiză a datelor colectate în cadrul studiului Sleep and Health Activity, Diet, Environment and Socialization. Toate efectele derivate din dormitul cu partenerul au fost evaluate prin sondaje, iar factorii de sănătate a somnului au fost măsurați cu instrumente obișnuite, cum ar fi Scala de somnolență Epworth, Indicele de severitate a insomniei și scorul STOP-BANG. „Foarte puține studii au explorat acest segment, iar constatările noastre sugerează că este mare diferență între a dormi singur sau cu un partener din perspectiva impactului asupra sănătății fizice și mintale. Am fost foarte surprinși să aflăm cât de important poate fi acest aspect”, detaliază Michael Grandner, director al Programului de cercetare al Universității.