de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Două noi studii pun în evidență că nu există flirturi online „nevinovate”, astfel de conversații intime având un impact devastator asupra relației în care se află o persoană care flirtează virtual sau răspunde la acest tip de a cocheta.
Daunele apar inițial la nivel inconștient
Introducerea rețelelor sociale în viața oamenilor a reprezentat o provocare semnificativă pentru monogamie. Când oamenii intră într-o relație, se definesc ca fiind monogami și speră să rămână fideli partenerului lor. Cu toate acestea, astăzi, mai mult decât oricând, ei sunt inundați de tentații de către parteneri alternativi, care pândesc în toate colțurile rețelei. Cercetările referitoare la impactul flirtului online asupra partenerilor de cuplu au fost efectuate de Gurit Birnbaum, de la Școala de Psihologie Baruch Ivcher, a Universității Reichman, din Israel, și dezvăluie că flirtul prin chat poate fi distructiv pentru o relație. Descoperirile, publicate în revista Personal Relationships, au pus în evidență faptul că potențialele daune cauzate de interacțiunile online apar la nivel inconștient.
„Jumătatea”, percepută în lumină negativă
Oamenii tind să facă față conflictului pe care aceste tentații îl provoacă folosind strategii de protecție a relațiilor, cum ar fi ignorarea pretendenților sau perceperea lor ca fiind mai puțin atractivi, dar aceste strategii sunt de puține ori eficiente, după cum dovedesc ratele ridicate de infidelitate. Birnbaum a examinat modul în care oamenii abordează conflictul dintre tentația pe termen scurt și planurile pe termen lung și a constatat că voluntarii care au cochetat online și-au perceput partenerul actual într-o lumină mai negativă, aceste sentimente facilitând la un moment dat interesul pasional față de alții.
„O persoană activă în exprimarea interesului său pentru cineva implicat într-o relație este, în același timp, mai capabilă să pătrundă în mecanismele de apărare, periclitând stabilitatea cuplului“ (Gurit Birnbaum, Universitatea Reichman, Israel)