Main menu

header

907 20 1de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Instituția fundamentală a căsătoriei a pierdut teren într-o societate care pune mult preț pe bani și bunurile materiale. Experții afirmă că această obsesie dăunează și soților, și căsniciei, și copiilor, și societății în ansamblu.

Satisfacție conjugală mai mică

Un studiu recent, intitulat „Money Over Marriage” („Banii mai presus de mariaj”), derulat în cadrul Universității Brigham Young, din Utah, SUA, a evidențiat faptul că oamenii extrem de materialiști au o satisfacție conjugală mai mică, pentru că prețuiesc banii și bunurile materiale mai mult decât relațiile. În același timp, un sondaj al retailerului online Yellow Octopus a evidențiat valoarea în scădere a unora dintre reperele majore ale căsniciei. Astfel, s-a constatat că 39% dintre respondenți ar ierta un partener infidel în schimbul unor cadouri „generoase” - un nou telefon mobil, bilete la un eveniment sau jocuri video. „Este îngrijorător faptul că elemente neprețuite ale unei relații, precum încrederea și loialitatea, pot fi cumpărate”, afirmă specialistul Ashley LeBaron-Black.

Efecte asupra normelor societății

Căsătoria în sine, văzută cândva ca stâlpul fundamental al societății, pare să-și piardă din valoare, cel puțin prin examinarea culturii pop. Dar asta nu este de bun augur pentru copiii rezultați din aceste cupluri în care unul sau ambii parteneri sunt obsedați de bani. „Copiii tind să înflorească cu adevărat atunci când sunt în medii stabile. Adulții se descurcă mai bine atunci când sunt într-o relație fericită, angajată și stabilă. Traiectoria indivizilor devine traiectoria societății. Cu cât ne abatem mai mult de la relațiile individuale stabile, cu atât mai mult acest lucru ajunge să influențeze rezultatele și normele societale”, punctează LeBaron-Black.

Deși ratele divorțurilor s-au mai stabilizat, vârsta la care oamenii se căsătoresc crește constant, iar cununiile sunt la cel mai scăzut nivel istoric (Centrul Național de Statistică în Sănătate din SUA)