de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
O inimă rănită în urma unei despărțiri are nevoie de timp și de uitare. Experții au descoperit o modalitate eficientă de a elimina amintirile dureroase.
Competiție între amintiri care se suprapun
Cei care nu se pot opri să se gândească la fostul partener după o despărțire au o cale de „scăpare” care ține de propriile mecanisme depistate de experții de la Universitatea din York, Marea Britanie. Potrivit rezultatelor unei cercetări recente, sunetele și muzica redate în timpul somnului pot fi folosite pentru a uita mai rapid amintirile dureroase. Specialiștii au descoperit că efectul apare datorită unei forme de competiție între amintirile care se suprapun. „Ar fi posibil să luăm un aspect al unei amintiri anterioare din lumea reală - de exemplu o anumită locație în care a avut loc un eveniment - și să asociem asta cu un nou eveniment”, explică specialistul Aidan Horner.
Se elimină conexiunile neimportante
În timpul studiului clinic, publicat în revista Learning & Memory, specialiștii au constatat faptul că redarea anumitor sunete în timpul somnului voluntarilor oferă posibilitatea să fie crescută sau dimpotrivă, diminuată, capacitatea unei persoane de a-și reaminti anumite lucruri. „Oamenii care au suferit traume pot expe- rimenta o gamă largă de simptome supărătoare din cauza amintirilor lor despre acele evenimente. În timpul somnului, conexiunile importante sunt consolidate, iar cele neimportante sunt eliminate. Descoperirea noastră ar putea deschide calea către noi tehnici de diminuare a acestor amintiri și va putea fi folosită alături de terapiile existente”, punctează specialistul Bardur Joensen.
„Dacă folosim indiciile sonore în timpul somnului pentru a îmbunătăți în mod selectiv memoria pentru un eveniment nou-învățat, acest lucru ar putea avea efectul de a scădea memoria pentru evenimentul dureros inițial“ (Aidan Horner, Universitatea York)