de Daniela Purgaru
Când apare sentimentul numit gelozie se ivesc de obicei şi problemele într-un cuplu. Psiholog Bogdan Vlădescu (foto), de la Clinica „TerapiaM”, vă spune ce trebuie să faceţi în acest caz.
Nu generalizaţi
În primul rând, priviţi în spatele acestor sentimente de gelozie, pentru a vă da seama ce anume vă face să vă simţiţi gelos/geloasă. În acest fel puteţi realiza în ce măsură şi ce anume puteţi schimba. Este foarte important să discutaţi cu partenerul/partenera. Gândiţi obiectiv dacă suspiciunile sunt întemeiate sau dacă sunt doar închipuiri şi presupuneri bazate pe experienţe anterioare. De exemplu, dacă v-a mai înşelat un partener în trecut nu trebuie să presupuneţi din start că toţi vor face la fel. Încearcaţi să evitaţi aceste gânduri.
Comunicaţi deschis
Înfrumuseţaţi-vă relaţia, pentru a nu lăsa loc gândurilor negative. Astfel, căpătaţi încredere în relaţie şi în celălalt, diminuându-se şansele ca sentimentele de gelozie să apară. Comunicaţi deschis şi calm în legătură cu ce simţiţi şi ce anume vă face să vă simţiţi gelos/geloasă. Încercaţi să îi explicaţi sentimentele şi ce anume poate schimba partenerul în comportament, pentru ca să nu mai simţiţi nesiguranţă.
Acordaţi-i partenerului încredere
De multe ori, gelozia se naşte pe fondul lipsei de încredere. Daţi mai multă crezare partenerului, gândiţi-vă cum ar fi dacă v-aţi afla în locul său şi aţi fi mereu acuzat/ă de ceva. Acordaţi-i libertate, nu îi îngrădiţi spaţiul pentru că orice om are nevoie de zona sa personală şi nu se simte bine dacă este controlat tot timpul. Alimentaţi relaţia cu iubire, nu cu sentimente de teamă şi de nesiguranţă şi totul va fi bine.
Dacă doriţi să primiţi mai multe sfaturi legate de îmbunătăţirea relaţiei de cuplu, apelaţi la serviciile Clinicii „TerapiaM”, din Str. Dumbrava Roşie, nr. 12A, sector 2, Bucureşti sau puteţi suna la numărul de telefon 021/210.25.65.