Main menu

header

926 20 2de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Ceea ce până nu demult era un fenomen izolat devine o comunitate care se extinde rapid, în special în mediul online: cuplurile care aleg să nu aibă copii.

Influenceri, comunități online și grupuri de sprijin

Marcela Munoz, o tânără care este proprietar al conturilor Childfree Millennial pe TikTok, Instagram și YouTube, explică frecvent motivul pentru care nu are copii - pur și simplu nu dorește. Și nu este singura. Deși decizia de a nu avea copii nu este nimic nou, o tendință de a deține eticheta „fără copii” și de a discuta mai deschis despre această alegere se accelerează. Odată cu creșterea influencerilor indi- viduali, comunitățile online și grupurile de sprijin pentru adulții fără copii s-au dezvoltat enorm în ultimii doi ani. Termenul „fără copii” există de la începutul anilor 1900, dar abia în anii 1970 susţinătoarele mișcării feministe au început să-l folosească pe scară largă. Majoritatea cercetărilor academice „au reunit toți oamenii care nu au copii în același grup”, explică Elizabeth Hintz, profesor asistent în comunicare la Universitatea din Connecticut, SUA.

Nu intenționează să schimbe această stare de fapt

Majoritatea comunităților online fără copii își definesc membrii ca fiind oameni care au decis în mod conștient să nu aibă niciodată urmași. În epoca de socializare plină de hashtaguri, eticheta „fără copii” câștigă un nou impuls, spune Hintz. În SUA, un studiu al Centrului de Cercetare Pew a arătat că a crescut cu aproape zece procente în doi ani numărul adulților cu vârsta cuprinsă între 18 și 49 de ani care nu doresc să devină părinți. În Anglia și Țara Galilor, un studiu YouGov din 2020 a sugerat că mai mult de jumătate dintre britanicii cu vârsta între 35 și 44 de ani care nu au avut copii nu intenționează să schimbe această stare de fapt.

Normele societale se modifică

Motivele pentru care milenialii și generația Z aleg să nu aibă copii sunt foarte variate, deși există mai multe traiectorii comune. „Există oameni care știu devreme în viață că nu își doresc copii, alții iau decizia mai târziu în viață și apoi o proclamă ca parte a identității lor. Și apoi sunt cei care oscilează”, punctează Hintz. Experții afirmă că boom-ul comunităților online care sărbătoresc faptul că nu au copii este un indiciu că normele societale se modifică. Numărul mare de persoane care intră online și găsesc alte cupluri care împărtășesc această perspectivă este notabil, adaugă Hintz.

„Cuplurile fără copii vor fi tot mai multe în anii următori, pur și simplu din cauza proporției în creștere de oameni care nu au copii acum“ (Elizabeth Hintz, Universitatea Connecticut)

Din ce în ce mai multe cupluri aleg să nu aibă copii

Sfaturi pentru pensionare

Un cuplu tipic fără copii sunt logodnicii Veronica Prager, în vârstă de 46 de ani, și Rick Grimes, de 51 de ani. Locuiesc în Austin, Texas, și conduc comunitatea online Childfree Connection. „Am învățat cum este să trăiești fără copii la 30 de ani, la 40 de ani și după aceea”, afirmă Prager. Cei doi își petrec timpul făcând caiac sau îngrijindu-și câinii. În ciuda faptului că nu își doresc niciodată propriii copii, celor doi le place, totuși, să iasă cu nepoții lor. În aceste comunități sunt acoperite și aspecte practice, și financiare, inclusiv modul de planificare a pensionării pentru cei care se tem că nu vor avea pe cineva care să aibă grijă de ei la vârste înaintate.