Main menu

header

926 20 3de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

O relație de cuplu plină de satisfacții este un avantaj enorm pentru femeile de vârstă mijlocie, având efecte benefice pe multiple planuri, de la cercul de prieteni la legăturile cu familia și de la evoluția profesională la starea de sănătate.

Scad riscul de boli cronice

Un nou studiu realizat de o echipă de la Universitatea din Queensland, Australia, a pus în evidență faptul că o relație de cuplu armonioasă este de natură să prelungească viața femeilor de vârstă mijlocie, scăzând semnificativ riscul de declin al sănătății și de boli cronice - inclusiv diabet, hipertensiune arterială și afecțiuni cardiovasculare - odată cu înaintarea în vârstă. Pentru a evalua impactul nivelului de satisfacție al unei femei în relația de cuplu, cercetătorii au analizat datele de sănătate de la peste 13.000 de persoane, urmărind prevalența celor mai frecvente boli în relație cu felul în care se simt aceste persoane în cuplu.

Implicații sociale semnificative

În comparație cu femeile care raportează cel mai înalt nivel de satisfacție, cele cu relații instabile au înregistrat un risc peste dublu de a avea probleme de sănătate. „Descoperirile noastre au implicații sociale semnificative pentru managementul și intervenția în cazul bolilor cronice. În primul rând, la nivel individual, aceste implicații pot ajuta femeile să recurgă la consiliere cu privire la beneficiile de a începe sau de a menține relații de înaltă calitate”, scriu autorii studiului.

Studiul australian a relevat faptul că beneficiile unei relații bune de cuplu nu sunt influențate decât în mică măsură de factori suplimentari precum venitul, educația sau stilul de viață (revista General Psychiatry)