Main menu

header

927 20 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Iubirea autentică este foarte permisivă și de multe ori implică efort, implicare totală și compromisuri. Dar există anumite comportamente ale partenerului, vizibile sau subtile, care arată că relația este toxică și că este mai bine să vă îndepărtați. Experții punctează acele atitudini pe care nu ar trebui să le tolerați niciodată.

Lipsa de respect

Oamenii sunt ființe complicate și, de multe ori, inima „vorbește” mai tare decât rațiunea. Concret, deși s-ar putea să știm în mod rațional că nu ar trebui să fim într-o relație cu cineva, dintr-un motiv anume, nu este întotdeauna ușor să ne îndepărtăm. Dar dacă partenerul vă diminuează personalitatea și încearcă să vă submineze încrederea în propria persoană, manifestând lipsă de respect pentru cine sunteți, nu există cale de întoarcere. Nimeni nu are dreptul de a vă face să vă simțiți prost, mai ales într-o relație care implică multă intimitate și cunoașterea profundă a celuilalt.  

Abuzul de orice natură

Orice fel de abuz în relația de cuplu este de netolerat. Potrivit specialiștilor, dacă sunteți într-o relație în care vă simțiți inconfortabil din cauza agresiunilor verbale sau suportați agresiuni fizice, relația trebuie încheiată. Efectele psihologice pe termen lung sunt foarte accentuate, întrucât abuzul emoțional, de pildă, este caracterizat de remarci manipulative și comportament de control care pot provoca îndoială de sine. Majoritatea victimelor acestui tip de abuz tind să dezvolte mecanisme de adaptare de negare și minimizare pentru a face față stresului, ceea ce generează un cerc vicios. Unele dintre cele mai frecvente manifestări ale acestui tip de comportament sunt pretenția de a cere permisiunea pentru a ieși oriunde, umilirea în fața altor persoane, învinovățirea pentru toate problemele, apelativele jignitoare, amenințările. Abuzul emoțional pe termen lung are ca rezultat o stimă de sine scăzută, depresie, anxietate, retragere socială, boală și renunțarea la năzuințele proprii.

Necinstea

Minciuna este unul dintre cele mai toxice lucruri care se pot întâmpla într-o relație. Aceasta deschide ușa către neîncredere, nesiguranță și resentimente, distrugând, în timp, orice bază, chiar solidă, a relației. Necinstea este de regulă o pantă alunecoasă, iar ceea ce începe ca un mic episod se poate transforma în cele din urmă în înșelăciune continuă. Acest lucru a fost demonstrat de-a lungul timpului de studiile despre modul în care oamenii care își înșală partenerii de cuplu încep adesea cu mici minciuni care apoi se înmulțesc și tot cresc. Cum încrederea este fundamentul oricărei relații puternice, necinstea față de persoana iubită nu poate fi acceptată niciodată fără riscuri majore pentru relație și mai ales pentru stima de sine a persoanei mințite. Potrivit experților, secretul păstrării încrederii în cuplu este onestitatea față de partener, chiar dacă nu întotdeauna este calea ușoară.

Izolarea de familie și de apropiați

Atunci când partenerul se închide în sine și refuză să comunice, este semn că relația este într-un impas major și, în același timp, reprezintă un comportament care nu poate fi acceptat. Uneori, acest tip de izolare poate avea loc discret și progresiv, pe o perioadă mai lungă. Adesea, când se întâmplă, persoana care rămâne „pe dinafară” nici măcar nu este conștientă că i se întâmplă acest lucru. Până în ziua în care intervine și izolarea față de apropiați și lipsa de sprijin dinspre partenerul de cuplu. De regulă, cel care practică acest tip de ridicare de ziduri emoționale are întotdeauna o scuză pentru a evita evenimentele sociale la care vrea să participe partenerul sau se plânge de influența prietenilor și familiei celuilalt.

Remarcile înjositoare legate de aspectul fizic

De mai mulți ani, cercetătorii încearcă să explice faptul că standardele corporale impuse de social media nu prea au legătură cu faptul că fiecare persoană este unică și că nu se poate impune o uniformizare. Atunci când partenerul recurge la tactica de a face persoana cu care alcătuiește un cuplu să se rușineze de felul în care arată, este vorba despre un comportament jignitor, care urmărește înjosirea celuilalt și nu este acceptabil. Atunci când persoana iubită începe să facă remarci nepotrivite legate de înălțimea, greutatea, forma corpului sau culoarea părului partenerului, acesta este un semnal de alarmă major legat de toxicitatea relației. Cu atât mai mult cu cât, potrivit cercetărilor psihologilor, acest comportament vădește de fapt nesiguranța celui care are această atitudine și care se „echilibrează” psihic făcându-l pe celălalt să se simtă inferior. Specialiștii atrag atenția că acesta este un tip de abordare care nu ar trebui să facă parte niciodată dintr-o relație de cuplu sănătoasă.

Manipularea psihologică

În 1944 apărea filmul „Lampa de gaz”, care a prezentat unul dintre comportamentele frecvente în multe relații și care a primit de atunci un nume generic: „gaslighter”. Pe scurt, manipularea psihologică prin care partenerul încearcă să-l convingă pe celălalt să își imagineze lucruri, cu consecințe nefaste asupra încrederii în propriile percepții ale celui vizat. Experții atrag atenția că această atitudine este tipică persoanelor obsedate de control și că este mai răspândită decât s-ar putea crede. Cel care practică această tactică ajunge nu doar să-și facă partenerul să se îndoiască de exterior, dar și de comportament său nepotrivit - de pildă, dacă are o relație în afara cuplului, este foarte simplu să-i spună partenerului că se înșală atunci când acesta bănuiește ceva. Psihologii atrag atenția că acest proces este unul foarte subtil la nivel mental pentru cel vizat, iar ruperea relației cu o astfel de persoană este pe cât de necesară, pe atât de dificilă.

Anihilarea personalității

Atunci când doi parteneri se află pe stradă și femeia este fluierată, iar persoana pe care o iubește reacționează la furia acesteia cu „A fost doar o glumă” sau, mai grav, „Ia-o ca pe un compliment”, este semn că partenerul de cuplu duce în derizoriu lucruri profunde, care ar trebui să-l facă să reacționeze altfel dacă ar lua relația în serios. Extrapolând, cercetătorii afirmă că aceasta este doar o parte a tabloului extins al ignorării preocupărilor majore ale persoanei din cuplu de către celălalt și o tactică specială, de a convinge partenerul că ceea ce crede nu este chiar atât de grav. Astfel este pregătit terenul pentru plantarea propriului mod de a vedea viața și, în final, pentru anihilarea cât mai extinsă a personalității celuilalt.

Infidelitatea nu este doar o încălcare a încrederii, ci şi evidentă lipsă de respect

„Scopul nostru în iubire nu este să devenim celălalt, ci să învățăm să-l vedem și să-l onorăm pentru ceea ce este”  (Herman Hesse, scriitor german)

Infidelitatea

Atunci când un partener înșală persoana iubită, aruncă cuplul într-un cerc vicios de îndoială și nesiguranță. Infidelitatea nu este doar o încălcare a încrederii, ci și evidentă lipsă de respect. În multe cupluri se întâmplă ca așa ceva să fie un episod unic, considerat o greșeală și să se încerce depășirea momentului și continuarea relației. Dar dacă partenerul continuă să înșele ori de câte ori are ocazia, psihologii recomandă terminarea respectivei relații, întrucât nu poate genera decât nefericire.