Main menu

header

930 20 2de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Modelul de comportament așa-numit „breadcrumbing” este tiparul standard în care partenerul oferă suficientă atenție cât să-l mențină pe celălalt interesat, dar nu se angajează niciodată pe deplin în relație. Specialiștii detaliază pe marginea semnelor specifice și felului în care se poate gestiona această atitudine, ce poate avea efecte foarte dăunătoare.

Dă „indicii” care nu se materializează

În „breadcrumbing”, partenerul lasă mici „firimituri” de atenție, cât să nu dea impresia că relația se stinge, dar niciodată nu se angajează pe deplin. Acest tip de comportament are un impact negativ deopotrivă asupra relației și asupra celui afectat de tiparul respectiv. De regulă, tactica implică întâlniri din când în când, mesaje de flirt ori indicii de interes pentru o relație serioasă, dar care nu se materializează niciodată. Psihologii atrag atenția că motivul pentru care unii oameni fac astfel de gesturi ține mai mult de dorința de companie decât de dorința de a avea o relație profundă și stabilă. Acest efect poate fi valabil mai ales pentru cei cărora le este frică de angajament, care au experimentat o relație nefericită ori pur și simplu care explorează alte posibile conexiuni romantice.

Subminează stima de sine

Una dintre principalele consecințe ale acestui comportament este suferința emoțională. A fi ținut „agățat” de cineva în acest fel poate fi frustrant, dezamăgitor și epuizant din punct de vedere sentimental. De asemenea, „breadcrumbing” poate genera îndoieli referitoare la sentimentele romantice în general, poate scădea stima de sine a oricui și poate crea o abordare de neîncredere care subminează relații viitoare. De aici și până la întreruperea comunicării și izolarea afectivă nu este decât un pas. Cu atât mai mult cu cât nimeni nu se poate considera la adăpost de efectele nocive ale unui astfel de comportament.

Ocupat… fără motiv

Deși pot exista mai mulți indicatori ai „breadcrumbing”, unele semne sunt mai răspândite și pot fi detectate ușor, arată experții. De exemplu, atunci când partenerul afirmă că este foarte ocupat, dar nu oferă și un motiv concret. De asemenea, dacă acesta trimite mesaje mixte despre dorința unei relații, dar nu acționează în consecință sau dacă devine mai interesat atunci când cealaltă persoană începe să se retragă, sunt semne clare de lipsă de dorință de a se angaja în relație.

În cazul în care aveți de-a face cu un partener care nu are de gând să se angajeze în relație, dar nici nu „vă dă drumul“, specialiștii recomandă să vă concentrați pe propria persoană și să nu lăsați  „breadcrumbing“ să vă afecteze simțul propriei valori

Strategii de contracarare

Confruntarea cu acest tip de atitudine poate fi dificilă, dar există câteva strategii care pot ajuta. Prima este recunoașterea atitudinii, astfel încât să puteți identifica acest comportament din timp și să luați măsuri pentru a vă proteja. Mai departe, experții recomandă să exprimați clar și direct ceea ce vă doriți de la relație și să comunicați partenerului așteptările. De asemenea, dacă simțiți că sunteți ținta unei astfel de abordări, este util să faceți un pas în spate, pentru a obține o anumită perspectivă și a evalua dacă merită să mergeți înainte. Nu în ultimul rând, pentru propria liniște emoțională, este potrivit să stabiliți limite în relația cu o persoană pe care o suspectați de „breadcrumbing” și mai ales să vă țineți de acestea.