Main menu

header

930 20 3de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Fiecare relație de cuplu are perioade de suișuri și coborâșuri. Psihologul Cortney S. Warren, autorul cărții „Letting Go of Your Ex” („Cum să te desparți de fostul partener”) punctează acele anume fraze care, auzite frecvent, arată că relația are repere solide.

Recunoștință pentru efortul aproapelui

Warren a descoperit că cele mai fericite cupluri nu evită conflictele, ci știu să „navigheze” prin dificultăți vorbindu-și cu apreciere și respect. Cum multe căsătorii se sfârșesc din cauza slabei comunicări și a lipsei de dorință a unuia sau altuia de a se schimba pe direcția evoluției relației, unele dintre expresiile sau frazele folosite în cuplu sunt de natură să semnalizeze faptul că la mijloc există iubire pe termen lung. Iar prima este „Îți apreciez efortul”. Potrivit psihologului, este important să fie evidențiat la partener ce este bun în acțiunile sale. Cuplurile fericite își exprimă recunoștința pentru eforturile celuilalt. O altă expresie care denotă aprecierea partenerului se referă la felul de a fi al celuilalt: „Îmi place că ești atât de pasionat să fii sănătos” sau „Îmi place cât de devotat ești hobby-urilor tale”.

„Te ascult”

Cu toții avem educație, vulnerabilități, valori și convingeri diferite, care modelează modul în care credem că ar trebui să funcționeze relațiile. Dacă partenerul reacționează la o situație într-un mod de neînțeles, soluția specialiștilor este simplă: să-i cereți să vă explice, uneori rostind doar „Te ascult”, ceea ce va detensiona situația și, în plus, vă va ajuta să-l cunoașteți mai bine. O altă frază care arată că puneți mai presus relația decât dorința permanentă de a avea dreptate este „Vreau să aud varianta ta, chiar dacă în cele din urmă nu suntem de acord”. 

Potrivit experților, când lucrurile nu merg bine în cuplu, un simplu „îmi pare rău“ reface imediat conexiunea dintre cei doi parteneri