Main menu

header

932 20 1de Georgiana Mihalcea

Potrivit unui studiu, în ochii societății, un cuplu în care diferența de vârstă este semnificativă, este adesea respins, mai ales dacă persoana cu mai mulți ani în buletin este femeia. Totuși, s-ar părea că acestea sunt mai împlinite decât femeile care sunt de-o seamă partenerul lor. Iată de ce!

Sunt mai ușor judecate

Demi Moore, Cameron Diaz sau Brigitte Macron. Aceste femei au atras atenția presei din cauza relației lor. Motivul? Diferența de vârstă mai mult sau mai puțin semnificativă față de bărbatul de lângă ele. Dar, potrivit unui studiu publicat în revista Psychology Today, deși femeile dintr-o relație cu un bărbat mai tânăr sunt judecate de societate - după cum a apreciat autorul studiului, doctor Justin Lehmiller -, ele ar fi totuși mult mai împlinite sufletește. După cum subliniază doctor Justin Lehmiller, cercetător la Institutul Kinsey și sexolog, studiile au arătat că, în societatea noastră, o diferență semnificativă de vârstă într-un cuplu heterosexual este supusă multor dezaprobări. Pe scurt, această atitudine pare „a fi rezervată în primul rând partenerului de sex feminin”. Într-adevăr, femeile sunt mai ușor judecate decât bărbații atunci când balanța anilor înclină spre ele. Această dezaprobare a celor din jur a dat naștere la prejudecăți, precum și la primirea denumirii de „pume” (un termen care implică o natură prădătoare). Potrivit autorului, aceasta este o etichetă negativă care explică de ce aceste relații marginalizate sunt, totuși, destul de rare.

„Mai mulțumite și angajate în relațiile lor”

Ca parte a acestui studiu, 200 de femei și cupluri heterosexuale au fost împărțite în trei grupuri. În primul grup, femeile erau cele mai în vârstă, cu o diferență medie de 22 de ani. În al doilea grup, femeile erau cele mai tinere, cu o diferență medie de vârstă de 17 ani față de partenerul lor. În sfârșit, în ultimul grup, partenerii au avut o diferență medie de vârstă de 3 ani. „Ce am descoperit: femeile care erau cu peste 10 ani mai mari decât partenerii lor de sex masculin au fost de fapt cele mai mulțumite și angajate în relațiile lor, în comparație cu femeile care erau mai tinere decât partenerii lor, precum și cu femeile ai căror parteneri aveau o vârstă apropiată”, spune doctor Justin Lehmiller.

„Schimbă dinamica puterii”

Totuși, potrivit autorului principal al studiului, ar exista mai multe ipoteze: „Acest lucru se poate datora faptului că atunci când femeia este mai în vârstă, schimbă dinamica puterii. Știm din multe cercetări că egalitatea într-o relație tinde să facă cuplurile mai fericite, așa că poate că acest aranjament este mai corect”. Pe scurt, expertul adaugă că femeile în vârstă se plasează într-o poziție dominantă, ceea ce le-ar face mai puternice și mai atractive. Autonomia și emanciparea lor le-ar face, de asemenea, foarte senzuale, ceea ce le-ar permite astfel să înflorească din punct de sexual. „Deși rezultatele sugerează că acele cupluri formate dintr-o femeie matură și un bărbat mai tânăr, cu mulți ani între ei, pot întâmpina adesea o rezistență socială puternică, dar acest lucru nu le împiedică neapărat să dezvolte relații solide și foarte satisfăcătoare”, conchide doctor Julien Lehmiller.

O femeie aflată într-o relație cu un bărbat mai tânăr poate spera să-și retrăiască tinerețea, într-un mod mult mai relaxat, fără să fie apăsată de rigiditatea vârstei și de povara experienței acumulate. Cu mintea și experiența de acum, dragostea ar putea avea o altă abordare