Main menu

header

932 20 2de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

O nouă tendință a aprins deja imaginația designerilor de bijuterii și a creatorilor de gadgeturi: verighetele tech, care cresc în popularitate și au deschis o nouă poartă spre universul în continuă evoluție al accesoriilor.

Funcții similare ceasurilor inteligente

Simbolistica verighetei este veche de când căsătoria, iar forma rotundă a acestei bijuterii ca nicio alta a dus mereu cu gândul la infinit. Pe de altă parte, inelul atât de încărcat de speranțe, planuri și visuri poate fi și din cupru, atunci când nu este o piesă din metale prețioase, care să reflecte statutul social al soților. Dat fiind faptul că trendul verighetelor tech tinde să facă tot mai mult parte din lumea accesoriilor mirilor, tehnologia intră în cele mai intime obiecte și obiceiuri de viață. Practic, inelele inteligente sunt dispozitive electronice portabile, cu funcții similare ceasurilor inteligente.

Afișează bătăile inimii celuilalt

932 20 3Pe de o parte, lumea dispozitivelor inteligente care monitorizează sănătatea este estimată să crească cu 21% pe an. Chiar dacă verighetele tech nu vor înregistra acest procent impresionant, tendința de creștere este deja vizibilă. Pe de altă parte, o simplă verighetă din aur nu permite celor doi parteneri să-și audă reciproc bătăile inimii și în momentul cununiei, și pe termen lung. Acest aspect romantic adaugă o notă aparte trendului verighetelor tech. Dincolo de conotația spirituală și simbolistică, practic, fiecare inel este conectat prin Bluetooth la o aplicație de pe smartphone-ul purtătorului. Prin intermediul aplicației, două inele pot fi conectate și de fiecare dată când unul dintre parteneri apasă bijuteria inteligentă, aceasta afișează bătăile inimii celuilalt ca pe o linie roșie în mișcare.

O bijuterie… reîncărcabilă

Atât timp cât telefoanele mobile ale partenerilor de cuplu sunt conectate la internet, primesc afișarea bătăilor inimii celuilalt în timp real. Dacă oricare dintre dispozitivele mobile este offline, este primit ultimul mesaj înregistrat. Unul dintre aceste inele, care înregistrează un succes notabil, este bijuteria reîncărcabilă numită HB Ring, fabricată de firma cehă The Touch. După un start timid, cu vânzări modeste, compania înregistrează după doar patru ani un avans al vânzărilor la nivel global, generat de interesul în creștere pentru acest tip de verighete. În plus, compania a lansat recent un nou produs paralel - The Touch Locket, colier care are încorporată aceeași tehnologie ca și inelele inteligente.

Piața globală a inelelor de nuntă este estimată să atingă 122,4 miliarde de dolari în 2031 (transparencymarketresearch.com)

Completare romantică a inelului clasic

În foarte multe cazuri, cuplurile recurg la acest nou accesoriu în completarea cu conotație romantică a verighetei clasice, mai ales când este vorba despre parteneri căsătoriți anterior. De asemenea, perechile de îndrăgostiți care se logodesc manifestă un interes enorm pentru aceste inele, de dragul ascultării bătăilor inimii persoanei dragi. În ansamblu, aceste accesorii nu sunt decât o adăugire la un întreg arsenal de tehnologie încorporat într-o nuntă modernă standard - de la instrumente digitale pentru planificarea evenimentului până la drone pentru fotografiile de nuntă. Potrivit unor estimări recente, circa o treime dintre cuplurile din Marea Britanie folosesc o aplicație răspândită pentru a invita apropiații la nuntă lor. Mai mult, site-ul de planificare a nunților Joy, din SUA, a lansat recent un instrument AI care elaborează discursuri ale invitaților și chiar jurămintele mirilor.