de Roxana Istudor şi Silviu Ghering
Când vine vorba despre autoevaluare, cei mai mulți oameni nu sunt foarte preciși - mai ales la capitolul atractivitate. Cum studiile au arătat că foarte multe persoane se subestimează, specialiștii au stabilit anumite „repere fixe” prin care oricine își poate da seama dacă îi atrage pe cei din jur.
Zâmbet de întâmpinare
Este foarte obișnuit ca o persoană să zâmbească unui străin pe care îl consideră atrăgător - surprinzător este faptul că acest lucru se întâmplă mai des decât zâmbetul de întâmpinare pentru cunoscuți sau chiar pentru apropiați. Dacă se întâmplă să observați că primiți zâmbete prietenoase de la majoritatea oamenilor pe lângă care treceți, este un semn că sunteți considerat o persoană atrăgătoare. Specialiștii pun acest reflex pe seama subconștientului, care generează reacție la ceea ce este plăcut din punct de vedere estetic.
Priviri insistente, inițierea conversațiilor
Privirile insistente din partea unor persoane străine sunt un indiciu clar că o persoană este atrăgătoare. Când cineva care place intră într-o cameră, de regulă cei prezenți își abat cu greu privirea, deoarece prezența respectivă necesită atenție. De altfel, un alt semn distinctiv al atractivității este faptul că persoanele din jur se grăbesc să vorbească cu cine este atrăgător. Se adună în jurul său și încep conversații, indiferent dacă temele sunt „grele” sau „ușoare”. Experții numesc acest tip de reacție „bazinul” celor atrăgători, un spațiu virtual care îi adună pe ceilalți în jurul celor care au farmec.
Etalarea umorului
Dacă o persoană este considerată atrăgătoare, cei din jur se grăbesc să fie mai spirituali în preajma sa și se folosesc din plin de simțul umorului. De asemenea, tabloul atractivității cuiva include dorința de atingere prietenească - a da mâna, a îmbrățișa, a săruta pe obraz. Potrivit rezultatelor studiilor, oamenii caută instinctiv contactul fizic cu cei pe care îi consideră atrăgători.
Micile accidente ale neîndemânării
Din galeria gesturilor care vin din subconștient în prezența unei persoane atrăgătoare face parte și ridicarea sprâncenelor. Aceasta este diferită de cea generată de uimire și reprezintă o reacție condusă de creier. Un alt comportament care trădează faptul că sunteți o persoană atrăgătoare este acea anumită nervozitate pe care o manifestă cei care plac pe cineva, ca și gesturile care trădează o ușoară confuzie sau micile accidente ale neîndemânării (vărsatul unui pahar sau scăpatul obiectelor pe jos) și care arată faptul că sunteți considerat o persoană atrăgătoare.
Persoanele considerate atrăgătoare sunt beneficiare ale dorinței celorlalți de a le sări în ajutor
Complimente? Puţine şi rare!
Poate suna surprinzător, dar o persoană atrăgătoare nu prea primește complimente. Acest lucru se datorează unor mecanisme interne ale gândirii celor din jur. În primul rând, cei considerați atrăgători par, pentru ceilalți, conștienți de farmecul lor, iar ca urmare nu este nevoie să fie subliniat ceea ce este evident. Pe de altă parte, în preajma celor atrăgători oamenii tind să-și controleze mai atent emoțiile, iar complimentele sunt menținute mai ales în propria minte, nu se exprimă.