de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Un nou sondaj de anvergură a relevat că nunțile tradiționale sunt considerate depășite de foarte mulți dintre reprezentanții Generației Z - miresele nu mai vor să se cunune în rochie albă, „Marșul nupțial” se va auzi tot mai rar, iar experiențele personalizate vor lua locul vechilor reguli pe care le-au respectat atâtea nunți.
Nunțile devin neconvenționale
Cuplurile de tineri reprezentanți ai Generației Z care (mai) doresc să-și oficializeze relația caută să își facă nunta unică și personalizată. O cercetare de piață derulată de OnePoll a relevat faptul că 68% dintre cei din cuplurile care au luat parte la sondaj consideră că este important ca nunta lor să fie cât mai personalizată, mai degrabă decât să urmeze tradiția. Mai departe, pentru 45% dintre respondenți, nunta înseamnă găzduirea ceremoniei într-un loc cu semnificație personală, renunțarea la vechile reguli și la normele vestimentare, în favoarea unor evenimente neconvenționale.
Părinții nu mai plătesc nota
Sondajul a evidențiat că mai mult de trei sferturi (78%) dintre respondenți consideră că nunțile sunt mai memorabile atunci când reflectă viața cuplului și că sunt depășite idei ca de exemplu mirii să nu se vadă înaintea nunții sau ca mireasa să fie neapărat înveșmântată în alb. Pe de altă parte, culoarea purității își păstrează importanța sa: unu din cinci respondenți din generația Z spune că a purta alb la nunta cuiva este cel mai nepoliticos lucru pe care îl poate face un oaspete. Mai departe, se renunță treptat la obiceiul ca familia miresei sau mirelui să plătească pentru nuntă (46% dintre cei chestionați susțin acest lucru), majoritatea respondenților considerând că partenerii ar trebui să-și suporte singuri cheltuielile propriei cununii.
Numărul celor care s-ar căsători într-un lăcaș de cult scade cu vârsta: 39% „baby boomers“, 24% Generația X, 18% mileniali și 13% Generația Z (sondaj OnePoll)