Main menu

header

964 20 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Un studiu realizat de Robert și Jeanette Lauer, de la Alliant International University, din SUA, a concluzionat că în cuplurile căsătorite pe termen lung scorurile la testul de satisfacție conjugal sunt întotdeauna mai mari. În acest tablou complex intră afecțiunea și sprijinul reciproc, interesele economice și sociale, credința. Cele mai longevive cupluri cunoscute își împărtășesc poveștile uimitoare și oferă lecții prețioase despre adevăratele dimensiuni ale unei relații de cuplu construită pe baze solide.

Dorothy și Tim Walter: „Nu vă certați!”

964 20 2Doi centenari din Marea Britanie, Dorothy și Tim Walter, care au 103 ani și, respectiv, 102 ani, sunt împreună de 81 de ani, căsnicia lor fiind considerată cea mai durabilă poveste de dragoste din Regatul Unit. Secretul longevității acestei relații excepționale pornește, după părerea celor doi, de la un reper simplu: „Nu vă certați!”. Dorothy și Tim s-au cunoscut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și au fost unul lângă altul de atunci. S-au căsătorit în 1942, în plin conflict, fără să știe ce va urma și cât avea să dureze căsnicia lor. Dar destinul avea planuri mari cu cei doi îndrăgostiți. După ce s-au cununat, au avut două fiice și au rămas împreună să muncească la o fermă cu livadă, pe care și-au achiziționat-o după război. „Nu am fi crezut niciodată că vom rezista atât de mult”, mărturisește Dorothy. Cei doi cred și astăzi că viața în aer liber a contat enorm în ecuația longevității lor. Până recent, soții au trăit independent, la vechea fermă, fără să aibă nevoie de asistență medicală. Tim a continuat să conducă mașina până la vârsta de 95 de ani și a cântat la flaut până nu demult. La capitolul sfaturi pentru soții care speră într-un mariaj lung și fericit, Tim spune: „Dacă sunteți mulțumiți de viață și de partener, veți fi bine”.

Julio Mora și Waldramina Quinteros: „Unitatea familiei sub regulile iubirii, respectului reciproc, muncii cinstite și educației”

964 20 3Un cuplu din Ecuador, Julio Mora și Waldramina Quinteros, deține recordul mondial de longevitate. Julio avea în 2020 vârsta de 110 ani, iar soția sa 104 ani - au devenit cel mai în vârstă cuplu căsătorit intrat în Cartea Recordurilor. Dar căsătoria lor a întâmpinat o rezistență acerbă din partea celor două familii. Deși s-au cunoscut în 1934, abia șapte ani mai târziu s-au cununat în secret, în prezența a doi martori. „Nu a fost ușor, pentru că rudele noastre nu au avut o relație bună, dar cu timp și răbdare, am reușit să le unim și am devenit cea mai bună referință pentru generațiile tinere”, au spus cei doi. De-a lungul celor 79 de ani petrecuți împreună, Mora și Quinteros au adus pe lume și au crescut cinci copii. Regulile de viață și care i-au adus mână în mână sunt, potrivit celor doi soți, „dragostea, maturitatea și respectul reciproc”: „Unitatea familiei sub regulile iubirii, respectului reciproc, muncii cinstite și educației adecvate bazate pe valorile familiei sunt cheile unei conviețuiri sănătoase. Iubirea de la începutul căsătoriei ne-a permis să ne cunoaștem și să creștem emoțional pentru a ne defini viitorul”. Câteva luni după aniversarea a 79 de ani de căsnicie, Julio înceta din viață, în deplină liniște, alături de iubita sa soție.

Arwilda și Cleovis Whiteside: „Rugați-vă!”

964 20 4 Cel mai longeviv cuplu din Arkansas, SUA, susține că fundamentul căsătoriei lor de excepție este credința în Dumnezeu. „Rugați-vă! Stați în genunchi și aduceți alături o Biblie, cu ea veți trece prin tot felul de furtuni”, spune Arwilda, care are 98 de ani și este căsătorită din 1939 cu Cleovis, în vârstă de 102 ani. Consiliul de Familie din Arkansas i-a declarat oficial cel mai longeviv cuplu căsătorit din stat, dar şi din SUA - 84 de ani!, și un model pentru comunitate. Cleovis și Arwilda s-au cunoscut când el avea 13 ani, iar ea, 9 ani. Mai târziu, s-au reîntâlnit la biserică. După ce s-au căsătorit, adolescenți fiind, viața i-a forțat să petreacă timp separat - el a plecat pe front, să lupte în Al Doilea Război Mondial. S-a întors acasă în 1945 și mai târziu s-a despărțit din nou de familie, de data aceasta pentru a studia mecanica auto, departe de casă. De-a lungul unei vieți împreună de poveste, cei doi au crescut 12 copii proprii, alături de mulți alții pe care i-au ajutat și i-au găzduit. Arwilda și Cleovis au devenit adevărați stâlpi ai comunității, sunt respectați și reprezintă un exemplu de iubire fără limită de timp. Generozitatea este o mare parte din ceea ce a atras-o întotdeauna pe Arwilda la soțul ei, iar dacă este întrebat pentru ce calități își iubește partenera de viață, după zeci de ani de căsnicie, Cleovis răspunde scurt: „Ador 99% din soția mea”.

Charles și Anne Muise: „Pur și simplu iubești de la o zi la alta”

964 20 5Anne Muise, în vârstă de 101 de ani, s-a căsătorit cu soțul ei, Charles, pe 13 iulie 1942. Cei doi canadieni locuiesc în Nova Scoția, sunt în vârstă de 100 de ani și au sărbătorit recent cea de a 81-a aniversare a nunții. Cei doi s-au întâlnit pentru prima dată la un dans. „A fost dragoste la prima vedere”, spune Anne. „Am fost îndrăgostit de ea din prima clipă și am rămas îndrăgostit, chiar dacă nu ne-a fost întotdeauna ușor”, afirmă Charles. Căsătoria lor nu a fost nici film, nici basm. Bărbatul a plecat să lupte în Al Doilea Război Mondial, la doar două luni după căsătorie, și s-a întors după… trei ani! Soția i-a scris în fiecare săptămână, dar Charles a revenit aproape alt om, complet șocat de ceea ce trăise pe front. „A trebuit să ne obișnuim unul cu celălalt din nou”, își amintește Anne. Cei doi au crescut opt copii, toți încă în viață, și locuiesc în continuare în vechea lor casă, pe care au cumpărat-o cu 2.000 de dolari în urmă cu 77 de ani. Cât despre secretul longevității în cuplu, pentru Charles, lucrurile sunt clare: „Dacă rămâi îndrăgostit, asta este tot ce contează”. „Nu cred că există niciun secret. Pur și simplu iubești de la o zi la alta”, adaugă Anne.

Potrivit Cărții Recordurilor, americanii Herbert și Zelmyra Fisher au avut cea mai lungă căsătorie din lume: 86 de ani și 290 de zile (1924-2011). În timpul căsniciei lor au avut loc Marea Depresiune, Al Doilea Război Mondial, Războiul Coreei, Războiul din Vietnam, Mișcarea pentru Drepturile Civile și s-au derulat 15 administrații prezidențiale

Cel de-al 39-lea preşedinte al SUA şi căsnicia sa predestinată

964 20 6Jimmy și Rosalynn Carter au dus recordul căsniciei lor la 77 de ani. S-a întâmplat cu doar câteva luni înainte ca fostul lider de la Casa Albă, în vârstă de 99 de ani, să-și ia rămas bun de la cea care i-a stat alături o viață. Soții Carter s-au căsătorit pe 7 iulie 1946, în orașul lor natal, Plains, din statul Georgia. Dar relația lor avea aderențe până la… leagăn! Părinții lui Jimmy erau prieteni cu ai lui Rosalynn. Mama lui Carter a fost asistenta care a ajutat la nașterea celei care avea să devină Prima Doamnă a SUA. Mai târziu, după o primă întâlnire, Jimmy i-a spus mamei sale: „Ea este fata cu care vreau să mă căsătoresc”. În 2019, Jimmy Carter a devenit cel mai vârstnic fost președinte în viață din istoria SUA, iar căsnicia sa a durat până pe 19 noiembrie 2023.