Main menu

header

966 20 2de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Căsătoria este o călătorie plină de suișuri și coborâșuri, iar menținerea scânteii care a aprins inițial conexiunea necesită efort și angajament. Specialiștii în relații recomandă cele mai eficiente mijloace de a păstra comoara inițială a iubirii, care a adus doi oameni împreună pentru toată viața.

Comunicare sinceră, mici surprize

Fundamentul unei căsnicii puternice este, în toate situațiile, comunicarea deschisă și sinceră. Cei doi parteneri trebuie să-și facă timp pentru a discuta despre sentimentele, visurile și preocupările fiecăruia. Ascultarea activă favorizează înțelegerea și întărește conexiunea emoțională. De asemenea, timpul de calitate petrecut împreună este de natură să întărească legătura și nu este nevoie de gesturi spectaculoase, poate fi vorba și despre o cină în doi sau o escapadă într-un weekend oarecare. De altfel, micile surprize sunt un alt ingredient al menținerii flăcării iubirii într-o căsnicie consolidată. Gesturile neașteptate, cum ar fi lăsarea unui bilet din inimă sau planificarea unui program neașteptat îi arată partenerului că se află în inima celui iubit și adaugă un element de emoție relației.

Hobby-uri comune

Identificarea acelor activități care le plac ambilor parteneri de cuplu sunt un alt element de fortificare a legăturii și de menținere în prim-plan a motivelor care i-au atras inițial. Fie că este vorba despre un sport, un hobby sau chiar o emisiune tv pe care amândoi o preferă, interesele comune creează oportunități pentru experiențe comune. Pe de altă parte, specialiștii recomandă menținerea individualității fiecăruia dintre cei doi soți, întrucât acordarea reciprocă de spațiu pentru interesele personale favorizează creșterea fiecăruia și aduce energie proaspătă relației.

Romantism și… gratitudine

Un alt sfat pe care îl dau specialiștii celor care vor să păstreze flacăra iubirii pe termen lung este să-și perpetueze romantismul, întrucât acesta adaugă un sentiment de aventură căsniciei. În același timp, este binevenită oricând exprimarea gratitudinii pentru partener, pentru lucrurile și gesturile pe care le face pentru a păstra relația vie și pasională. Chiar și un simplu „mulțumesc” întărește un comportament pozitiv și face partenerul să se simtă apreciat.

Gestionare pozitivă a conflictelor

Conflictele între doi oameni care trec prin viață mână în mână sunt inevitabile, dar modul în care sunt gestionate determină impactul acestora. Dezacordurile trebuie abordate cu o mentalitate orientată spre soluții, pe înțelegerea reciprocă și pe atingerea compromisului, atunci când acesta este necesar. Un proces sănătos de rezolvare a conflictelor întărește relația. Pe de altă parte, menținerea flăcării iubirii vii în mariaj este generată și de celebrarea reperelor căsniciei, a vremurilor bune și a momentelor memorabile, întrucât toate acestea sunt de natură să-i îndemne pe ambii parteneri să creeze altele, noi, împreună.

O căsnicie rămâne bazată pe sentimente puternice dacă partenerii sunt dispuși să crească împreună și să se adapteze la schimbări