Main menu

header

984 20 2de Roxana Istudor şi Flori Ăintea

Rețelele sociale au o prezență dominantă pe tot globul și au schimbat pentru totdeauna peisajul interacțiunii umane, oferind oamenilor oportunități extraordinare de a se conecta și de a împărtăși informații despre aproape fiecare aspect al vieții lor. Platformele modelează inclusiv modul în care oamenii gândesc în legătură cu relațiile de cuplu. Dar până unde merg beneficiile acestei lumi virtuale când vine vorba despre romantism? Experții se pronunță…

Conectarea cu… singurătatea

Platformele de social media au fost create pentru a crește conexiunile dintre oameni. Acest lucru este valabil chiar și pentru cupluri aflate la distanță geografică - partenerii pot rămâne conectați și pot continua să împărtășească experiențe. Sentimentul de uniune promovat de aceste căi de comunicare este sporit și mai mult de faptul că toate acestea pot avea loc în timp real. În același timp, însă, studiile arată că legătura dintre utilizarea rețelelor de socializare și singurătate este una puternică: cu cât cineva folosește mai mult aceste platforme, cu atât sentimentele sale de singurătate sunt mai mari, ceea ce nu este de bun augur pentru cupluri. Relațiile exclusiv online pot fi problematice - deși permit conexiuni emoționale și sentimente mai pregnante de bunăstare, pot accentua singurătatea.

Subminează ascultarea activă

Utilizarea rețelelor sociale într-un mod mai compulsiv poate crea un conflict suplimentar în relație, deoarece partenerul se poate simți neglijat și deconectat emoțional. Rețelele de socializare pot avea, de asemenea, un impact extraordinar asupra modului în care cuplurile experimentează și negociază conflictele, precum și asupra modului în care își exprimă afecțiunea. Prin reducerea semnificativă a interacțiunilor față în față, tot mai mulți oameni întâmpină dificultăți în înțelegerea indicațiilor nonverbale și a altor aspecte mai subtile ale comunicării, menite să aplaneze situațiile tensionate. Această dependență excesivă de tehnologia socială poate submina ascultarea activă, vitală pentru relații de cuplu sănătoase. 

Potrivit cercetătorilor, cunoașterea limitărilor și capcanelor de pe rețelele de socializare este de natură să protejeze și să consolideze relația de cuplu

Dependenţa excesivă de tehnologia socială poate submina ascultarea partenerului, vitală pentru o relaţie de cuplu sănătoasă

Obstacol în calea încrederii

O altă provocare pe care o pot prezenta rețelele sociale pentru relații este legată de încredere și confidențialitate. Dacă unul dintre parteneri alege să-și păstreze viața de pe social media separată de cea de zi cu zi, devine ușor pentru celălalt să se teamă sau să devină bănuitor. De altfel, potrivit studiilor, rețelele de socializare pot genera și alte tipuri de resentimente și gelozii, în principal legate de compararea relației proprii cu cele de pe platformele de social media și implicit de standarde nerealiste, care pun presiune pe viața personală de cuplu. Expunerea constantă la ceea ce pare a fi viața romantică perfectă a altora poate stimula sentimente profunde de inadecvare, favorizând nemulțumirea în relație și influențând negativ stima de sine. Cum încrederea este piatra de temelie a unei relații de cuplu prospere și sănătoase, rețelele de socializare au un potențial real de a împiedica modul în care acestea se dezvoltă.