Doctor Lorene P. Bunce a studiat cauzele biopsihologice ale tendinţei masculine spre noi experienţe sexuale. Aceasta a descoperit că tentaţia masculină pentru varietate este normală din punct de vedere biologic pentru 21% dintre bărbaţi, iar „a înşela” devine pentru aceştia un fel de sport extrem de pasionant.
Aventurile le periclitează sănătatea
Psihologul a constatat, în paralel cu alţi cercetători, că pasiunea masculină de a-şi colora viaţa prin a face sex cu mai multe partenere este benefică numai pentru 8% dintre tineri şi 12% dintre adulţi. Mai mult, cercetătoarea canadiană a constatat că în realitate bărbaţii cu puternice tendinţe de infidelitate suferă în urma acestor experienţe traume psihice momentane, ce conduc la stări de confuzie mentală. Astfel, din cei 7.860 de bărbaţi infideli studiaţi psihanalitic, 5.116 sufereau de grave tendinţe native spre confuzii mentale cu risc maxim la schizofrenie.
Toţi cei 5.116 bărbaţi infideli au fost supuşi voluntar unor teste complexe de analize biochimice, ce urmăreau funcţionarea glandelor hipofize şi epifize. Endocrinologii au emis ipoteza că infidelii sunt forţaţi să-şi suprasolicite glanda hipofiză, un real centru al sănătăţii fizice şi mentale. Spre exemplu, bărbaţii cu tentaţii erotice fierbinţi mor în 65% dintre situaţii din pricina exploziei hormonale de androgeni, ce distrug rapid celulele nervoase din centrii de control endocrin ai hipotalamusului („prim-ministru” al reglării funcţiilor organelor interne).
Sexul sălbatic distruge celulele nervoase
Neurobiologii canadieni au dovedit că obsesiile sexuale materializate prin erotism sălbatic scad vitalitatea celulelor nervoase din regiunile sistemului nervos cu 20%-25%. Acest lucru poate fi tradus printr-un calcul ştiinţific cu o scădere a mediei de viaţă cu 12 ani, dacă se adaugă şi alte vicii precum alcoolul, nicotina sau chiar stresul.
Mai mult, calculul estimat pentru infidelii care pun pasiune în relaţia cu amantele arată că aceştia îşi pot risca mai mult de 17 ani din viaţă, mai ales când vârsta aventurierilor depăşeşte 50 de ani şi speră la 90 de ani. Biologia masculină a androgenilor a dovedit că sexualitatea asociată pasiunii sentimentale creşte mortalitatea masculilor dornici de tentaţii adolescentine cu un procentaj considerabil. Studiile finalizate în acest an au demonstrat că mortalitatea „infidelilor pasionali” este, în procente, uriaşă comparativ cu a bărbaţilor mai fideli.
Marius Radu, cercetător Academia Română