Cercetătorii biologi de la Departamentul de Ştiinţă Medicală al Universităţii din Bruxelles (Belgia) contestă afirmaţiile sexologilor germani, conform cărora femeia, după naştere, necesită un repaus sexual de cel puţin 80 de zile. Doctor Jerald Ferraris a constatat că femeia, după naştere, necesită o stimulare sexuală intensă, la 13-16 zile după ce a devenit mamă.
Deşi iniţial criticat, în urmă cu zece ani, de mai-marii oameni de ştiinţă în sexologie, doctor Ferraris a reuşit să se impună prin argumente riguros ştiinţifice. Jerald a demonstrat în 2005 că, după naştere, femeia are nevoie de relaxare musculară şi psihică, maximum 16 zile, pentru revigorarea funcţiilor organismului slăbit, după care aceasta necesită o reluare cât mai amplă a vieţii sexuale. Ultimele cercetări de endocrinologie ale belgienilor arată că diferitele tipologii psihologice de femei prezintă totuşi un anumit factor de risc, în funcţie de vârsta la care intervine actul material al naşterii.
Sfaturi practice pentru proaspetele mămici
- Femeilor care nasc la vârste cuprinse între 17 şi 20 de ani li se recomandă să evite contactul sexual timp de două luni şi jumătate. Viaţa sexuală trebuie reluată treptat, cu o frecvenţă de maximum trei acte sexuale pe săptămână, de preferat în jurul orelor 18:00 şi 19:00. - Pentru femeile care nasc la vârste cuprinse între 21 şi 27 de ani este de preferat ca viaţa sexuală să fie reluată la 19-20 de zile după naştere. Se recomandă sexul lent, o dată la trei zile, fără efortul psihic sau fizic de a obţine orgasmul. Când deja au trecut patru luni este mult mai „util” pentru sănătate sexul cât mai sportiv, fără implicaţii psihice şi cu un efort fizic cât mai amplu, necesar readucerii la normal a sensibilităţii clitoriene şi vaginale.
- Pentru femeile care nasc la vârste cuprinse între 28 şi 37 de ani reluarea vieţii sexuale normale este o necesitate impusă de fiziologia feminină a vârstei tinereţii. Cel mai indicat este ca raporturile sexuale să se petreacă la 16-18 zile după naştere. Actul sexual trebuie făcut mecanic, la primele contacte cât mai pasiv, fără niciun pic de implicare psihică şi mai puţin fizică. Femeia trebuie să se lase pradă poftelor masculine, urmărind totuşi dorinţa obţinerii unui orgasm mai „cuminte”.
- Pentru femeile care nasc la vârste cuprinse între 38 şi 48 de ani. La 18-20 de zile după naştere este absolut necesar ca o femeie să aibă un orgasm, chiar obţinut artificial, în cazul unor condiţii improprii. Endocrinologia explică această necesitate prin „explozia” secreţiei de prolactină, hormon ce declanşează apariţia a numeroase boli psihice sau endocrine.
Marius Radu