de Dana Purgaru
Conceptul de „întâlnire pe nevăzute” (blind date) a apărut recent la noi. Acesta constă în întrevederea amoroasă a două persoane de sex opus, care nu s-au privit niciodată înainte, de obicei în urma unui aranjament al unei cunoştinţe comune. Psiholog Bogdan Vlădescu vă spune care sunt aspectele pozitive, dar şi cele negative ale acestui tip de întâlnire.
Poate fi o experienţă plăcută…
Dacă sunteţi în căutarea unui partener de viaţă, o întâlnire pe nevăzute vă poate fi de ajutor. Aşa că treceţi peste reticenţe şi luaţi-vă inima în dinţi, indiferent de vârsta pe care o aveţi şi de ceea ce aţi experimentat în trecut. În cazul în care o cunoştinţă insistă să vă facă „lipeala” cu o persoană de sex opus, ignoraţi imboldul de a refuza această ocazie. Este foarte bine să întâlniţi persoane noi, iar din orice experienţă se poate învăţa câte ceva. Şi, de ce nu, puteţi avea o experienţă plăcută.
…dar poate apărea şi dezamăgirea
Totuşi, dacă ajungeţi la întâlnire şi nu vă place persoana respectivă există riscul dezamăgirii. „O mare greşeală pe care o fac foarte mulţi înainte de a mearge la un «blind date» este aceea că îşi construiesc o imagine uşor idilică despre persoana pe care urmează să o întâlnească”, ne-a spus specialistul. Pentru a vă proteja, este indicat să nu vă faceţi prea multe scenarii sau iluzii pe baza informaţiilor acumulate prematur. Înainte de această întâlnire „pe nevăzute” cereţi persoanei de legătură cât mai puţine date despre cel/cea cu care vă veţi vedea. Întotdeauna cei care vor să vă prezinte pe cineva vor spune „este perfect/ă pentru tine”, aşa că e mai bine să vă formaţi, obiectiv, la timpul potrivit, propria părere.
Fără obligaţii
Nu forţaţi lucrurile de la început, sperând că „va ieşi ceva” din respectiva întâlnire. „Acest mod de a gândi poate fi dăunător, pentru că e posibil ca persoana pe care o veţi cunoaşte să nu fie cea potrivită, pe care o căutaţi. Dacă mergeţi la întâlnire nu înseamnă că trebuie neapărat să existe ulterior şi o relaţie”, a completat psihologul.