de Dana Purgaru
Putem spune că în vremurile pe care le trăim a înşela este oarecum la modă. Şi totuşi, fiecare speră să nu treacă printr-o astfel de experienţă, pentru a nu avea parte de stări precum trădare, dezamăgire sau depresie. Psiholog Bogdan Vlădescu vă oferă câteva sfaturi care vă vor ajuta dacă vă aflaţi totuşi în această situaţie.
Femeile sunt cele mai afectate
Reprezentantele sexului frumos sunt cele mai afectate atunci când partenerii lor calcă strâmb. Se simt mai puţin femei, se gândesc de multe ori că poate nu mai sunt atrăgătoare şi de asta au fost înşelate, la ele fiind mai accentuat sentimentul de culpabilizare şi de victimizare. „Femeile au tendinţa de a se simţi împlinite prin prisma bărbatului de lângă ele, iar atunci când acesta le înşală se dărâmă acest sentiment de realizare şi este afectată stima de sine, pentru că dependenţa exagerată de cineva ne scade valoarea personală în propriii ochi”, ne-a spus specialistul.
Autoevaluarea e foarte importantă
Nu există o metodă care să funcţioneze la toată lumea, prin care să se treacă mai uşor peste acest „hop” şi nicio reţetă universală pentru împăcare. „Fiecare are nevoie de o evaluare personală cât mai sinceră, prin care să îşi dea seama dacă acceptă acest lucru dureros şi merge mai departe sau dacă pune punct”, a completat psihologul. În cazul în care alegeţi să iertaţi, gândiţi-vă de două ori înainte dacă o faceţi cu adevărat din suflet sau din alte cauze cum ar fi copiii sau starea financiară. Dacă însă ajungeţi la concluzia că în adâncul sufletului nu puteţi trece peste asta, oricât de dureros ar fi, este mai bine să renunţaţi, pentru că altfel relaţia nu va fi decât una cu certuri şi reproşuri.
Nu ezitaţi să cereţi ajutor
„În cazul în care aveţi în minte un tipar, format pe experienţe anterioare, similare, atunci faptul că s-a întâmplat din nou nu va face decât să vă confirme că nu puteţi avea încredere în nimeni şi toţi/toate vor proceda la fel. În acest caz este indicat să urmaţi psihoterapie, pentru a vă demonta aceste prejudecăţi. Acordaţi-vă o şansă şi veţi vedea că nu s-a sfârşit lumea aici, pentru că iubirea poate fi definită şi ca neputinţa noastră de a fi fericiţi fără ajutorul altcuiva. Nu vă lăsaţi pradă acestei neputinţe”, ne-a mai spus specialistul.
Inactivitatea creează depresii
Iată ce e bine de făcut în situaţia în care v-aţi decis să nu îl/o mai primiţi înapoi:
- practicaţi activităţi plăcute, care vă fac să vă simţiţi bine;
- schimbaţi-vă imaginea prin adoptarea altui stil de vestimentaţie sau a unei noi coafuri;
- începeţi să practicaţi un sport, pentru că un fizic îmbunătăţit creşte stima de sine. Urmaţi un program de întreţinere şi nutriţie, care vă va alunga gândurile rele;
- ieşiţi mai mult cu prietenii. Practic, în fiecare seară puteţi avea program de vizite sau petreceri. Inactivitatea nu face decât să dea naştere la depresii. În felul acesta veţi observa că puteţi „funcţiona” şi fără el/ea.