Main menu

header

Multe femei simt durere pe parcursul actului sexual, iar pentru acest lucru există numeroase cauze fizice sau psihologice. E destul de greu totuşi să precizezi de ce anume „doare” şi cât „doare”, pentru că durerea este percepută diferit, de la o persoană la alta.

  Psihoterapeutul vă poate ajuta!
  Despre durerea sexuală se ştiu mai puţine lucruri decât despre durerea de spate sau cea de dinţi. Unul dintre motive este pentru că oamenii nu sunt obişnuiţi să vorbească deschis despre problemele sexuale şi preferă să sufere în tăcere. Cel mai important lucru de ştiut, pentru toată lumea, este că sexul nu trebuie să doară, nu e normal să se întâmple aşa. Dacă totuşi doare, atunci acesta este rezultatul unei combinaţii de factori fizici şi psihologici. Factorii fizici sunt, cel mai adesea, boli cu transmitere sexuală, infecţii urinare, răni în zona genitală sau alte disfuncţii ale organismului. În acest caz, pentru a ajunge la un echilibru, e necesară o vizită la un medic. Motivele psihologice pentru care sexul devine dureros sunt de cele mai multe ori experienţe sexuale neplăcute sau agresive. Dacă faceţi parte dintre femeile abuzate, e de înţeles de ce asociaţi mereu sexul cu un lucru rău şi urât, iar organismul dumneavoastră reacţionează prompt şi intră în alertă. Cu înţelegere din partea partenerului şi cu puţin ajutor din partea unui psihoterapeut, puteţi trece peste acest obstacol. E important să conştientizaţi faptul că această activitate este una dintre cele mai frumoase şi mai plăcute părţi dintr-o relaţie.

  Lipsă de interes pentru sex
Dacă aţi simţit durere pe parcursul actului sexual fie din cauza unei boli sau a unei poziţii greşite, se poate ca data viitoare să anticipaţi durerea. Astfel, nivelul de excitare poate scădea, vaginul va fi mai puţin lubrifiat, iar starea dumneavoastră tensionată va face ca durerea să pară şi mai intensă. Se întâmplă într-o bună zi ca dumneavoastră să nu aveţi chef de sex, dar partenerul da. Fiindcă e greu să-i refuzaţi avansurile, de teamă să nu-l dezamăgiţi sau să nu-l supăraţi, veţi accepta. Problema care va apărea în timp ce faceţi dragoste va fi că vaginul nu va fi suficient de umed, iar actul sexual poate deveni dureros dacă nu aveţi la îndemână un gel lubrifiant.

  Sfaturi de real ajutor
  Nu toate aceste sugestii vor fi valabile pentru majoritatea femeilor, însă vor fi de ajutor pentru multe dintre ele.
1. Încercaţi să vă răspundeţi singură la nişte întrebări: Când a început să vă doară? (sau vă doare dintotdeauna, încă de la început?); În ce moment vă apucă durerea - când vă excitaţi, în timpul penetrării, e legată de orgasm?; Unde anume simţiţi durere, în ce zonă a corpului?
2. Exploraţi-vă singură!  Dacă nu obişnuiţi să vă masturbaţi, ar fi bine să începeţi. Partea minunată în această situaţie este că puteţi fi cât de tandră sau de dură vreţi, pentru că nu o să vă doară, dumneavoastră controlaţi totul. 
3. Folosiţi mult lubrifiant! E cea mai bună şi mai simplă metodă de a elimina durerea pe parcursul actului sexual.
4. Comunicaţi cu partenerul! Atunci când trebuie să vorbiţi despre o problemă sexuală delicată, greu e până faceţi primul pas. Apoi, lucrurile vor veni de la sine şi, în mod sigur, vă va înţelege şi va face totul numai să vă simţiţi bine.
5. Experimentaţi diverse poziţii sexuale! Pentru unele femei, durerea sexuală e rezultatul faptului că penisul exercită o presiune mai mare într-o anumită zonă a corpului. De aceea e bine să încercaţi mai multe unghiuri de penetrare şi mai multe poziţii, până găsiţi ceva care să vă placă la amândoi.
6. Mergeţi la doctor! Aşa vă liniştiţi şi dumneavoastră, şi partenerul. Dacă se întâmplă să aflaţi că aveţi vreo problemă, nu e nimic, fiţi mulţumită că aţi descoperit-o la timp şi ţineţi cont de sfaturile medicului.

 Maria Petrache