Main menu

header

  Gesturile romantice, îmbrăţişările şi cinele în oraş sunt doar câteva dintre micile „secrete” ale unei căsnicii perfecte. Aceasta este concluzia unui sondaj ce a implicat intervievarea a nu mai puţin de 4.000 de cupluri căsătorite din Marea Britanie. Potrivit cotidianului „The Daily Mail”, menţinerea fericirii implică mult mai multe acţiuni, cum ar fi petrecerea împreună a timpului liber de cel puţin 22 de ori pe lună, dintre care trebuie să facă parte ieşirea la o cină în oraş de cel puţin două ori pe lună. De asemenea, gesturile romantice precum masajul sau îmbăierea împreună sunt „necesare” o dată la zece zile.

  Cină la lumina lumânării
  Îmbrăţişările par să fie adevărata cheie. Cuplurile care se îmbrăţişează de cel puţin patru ori pe zi îşi descriu căsnicia drept „foarte fericită“. Studiul arată că partenerii apreciază şi plimbările romantice, o ieşire la bar şi una la restaurant în fiecare lună. O frecvenţă lunară trebuie alocată şi acţiunilor romantice la domiciliu, cum ar fi o cină „la lumina lumânării“ (cam de trei ori), iniţierea unei conversaţii importante (de şase ori) sau simpla vizionare în doi a emisiunilor de televiziune (de şapte ori).

  Cadourile sunt necesare măcar de două ori pe lună
  Soţul şi soţia ar trebui să-şi facă mici cadouri de două ori pe lună. Ele pot consta în clasicele flori, ciocolate sau în atenţii ceva mai personale, precum o poezie sau o piesă muzicală favorită. O căsnicie bună ar mai presupune şi ieşirea în oraş a unui partener fără celălalt, în compania prietenilor lor, o dată pe lună. Acţiuni simple, precum aspiratul întregii locuinţe sau pregătirea micului dejun la pat, făcute voluntar, sunt semne de respect faţă de partener. Sondajul mai sugerează că un cuplu fericit trebuie să aibă parte în fiecare an de cel puţin patru evadări din cotidian, respectiv concedii sau vacanţe scurte.

  Declaraţiile de dragoste sunt importante
 „Toate acestea sunt gesturi ce spun: «Te plac, te iubesc, mă bucur să fiu cu tine, îmi place şi apreciez sprijinul şi grija pe care mi le acorzi». În această lume grăbită, adesea tindem să ne ignorăm partenerii în timp ce ne luptăm cu problemele zilnice de la serviciu şi cu responsabilităţile familiale”, spune psihologul Ludwig F. Lowenstein. „Tindem să uităm importanţa unei strângeri în braţe atunci când familiaritatea devine parte a vieţii noastre, dar dacă afecţiunea, îmbrăţişările şi gesturile romantice devin şi ele parte dintr-o relaţie, atunci acea relaţie va fi şi va rămâne mai puternică”, a adăugat el. Un procent zdrobitor - 98% - dintre membrii cuplurilor „foarte fericite” se declară „norocoşi” că au reuşit să găsească o relaţie stabilă, iar 94% sunt convinşi la modul cel mai sincer că nicio altă relaţie nu este la fel de solidă ca a lor.
Maria Petrache