de Daniela Purgaru
Crize de gelozie, prea multe bârfe, posesivitatea excesivă a unuia dintre parteneri… Iată doar câteva dintre greşelile care pot duce la destrămarea unei frumoase poveşti de iubire.
1. Prea multe critici. Fiecare îşi doreşte de la partenerul său tot ce e mai bun, însă nu este bine să îţi critici mereu jumătatea. Aceste comentarii nu fac altceva decât să îi erodeze mândria de sine şi personalitatea şi să îi spună că nu este îndeajuns de bun(ă) pentru tine. Dacă totuşi e un dezastru ce trebuie reparat, este indicat să petreceţi foarte mult timp împreună, iar în 80% din cauze să aduci laude. Cele 20% formate din critici nu vor mai fi astfel atât de evidente.
2. Schimbări bruşte de stare. Acum râzi, acum suspini. Te recunoşti? Chiar dacă aceste lucruri sunt rezultatul vieţii agitate pe care o trăim în fiecare zi, nu-i aşa că te deranjează şi pe tine? Ia gândeşte-te la partenerul de viaţă. Este un calvar să trăieşti alături de o persoană care este mai tot timpul tristă. Dacă te înscrii în această descriere, ia repede măsuri - fii o persoană veselă, chiar dacă nu ai tot timpul motivek şi astfel vei deveni o companie plăcută, a cărei prezenţă va fi dorită.
3. Prea multe bârfe. A împărtăşi din când în când prietenilor amănunte din viaţa ta sentimentală nu este un lucru rău, însă dacă faci asta foarte des este o problemă. De asemenea, nu este bine nici dacă îţi implici rudele în certurile voastre din cuplu. Cum se spune, rufele trebuie spălate în familie. Data viitoare când ai o presimţire că, de exemplu, te înşală sau te minte, nu pune mâna pe telefon să îţi suni amicii sau mama. Rezistă tentaţiei, aşteaptă momentul potrivit şi mai bine poartă o discuţie cu jumătatea.
4. Purtare melodramatică. Ţipi la el/ea ori de câte ori te superi, îl/o ameninţi că pleci şi nu te mai întorci, îi ştergi numărul de telefon din agendă şi alte asemenea scene? Dacă da, atunci ar fi bine ca, înainte de a te avânta în astfel de purtări teatrale, să evaluezi situaţia, să vezi dacă într-adevăr merită scandalul. Dacă o faci doar ca să te descarci de tensiunea acumulată, mai bine petreci un moment de singurătate, faci exerciţii de respiraţie şi apoi te desfăşori. Totuşi, este indicat să o faci cu mult tact. Nimeni nu este obligat să îţi suporte ieşirile.
5. Comportament mămos. Îţi cocoloşeşti mereu partenerul de viaţă şi nu îl laşi să aibă iniţiative? Nu e bine deloc. Atunci când nu îi laşi spaţiu pentru pasiunile sale, pentru a ieşi din când în când cu prietenii, îi spui să nu doarmă sau să mănânce când are chef şi, în general, când eşti posesiv(ă), îl/o poţi pierde definitiv. Nimeni nu vrea să se întoarcă la mama. Dacă totuşi nu poţi rezista unui astfel de comportament este bine să îi oferi dreptul de a alege. În loc să îi spui ce să facă şi ce nu, este mai bine să îi sugerezi că tu ai vrea un anumit lucru, dar fără a folosi un ton autoritar.
6. Prea mult timp împreună. A fi cât mai mult timp împreună cu jumătatea este un lucru cât se poate de plăcut. Dar… prea mult? Dependenţa nu este bună, asta e clar, în special în cazul bărbaţilor, care au nevoie de mai mult spaţiu decât femeile şi nu le place să aibă pe cineva „agăţat” de ei. Rămâi bărbatul independent sau rămâi femeia puternică de dinainte de relaţie, iar el/ea te va aprecia. Acest lucru nu înseamnă să îţi neglijezi familia, dar vă oferă şansa de a nu vă plictisi niciodată unul de altul.
7. Crize de gelozie. Cine le doreşte? Te surprinzi căutându-i prin buzunare, prin telefon, în portofel şi vrei să ştii tot ce face în timpul cât nu e cu tine? În acest caz te afli pe o pantă foarte abruptă şi periculoasă, care nu duce la nimic bun. Dacă partenerul tău de viaţă nu a făcut sau nu a spus nimic ce poate fi interpretat drept o dovadă clară, renunţă la suspiciuni şi poartă-te cât mai normal. Dacă observă că bănuieşti mereu ceva, se va ascunde de tine. Arată-i cât de mult îl/o iubeşti, asigură-te că are tot ce îi trebuie în căminul vostru şi discutaţi cât mai mult.
8. Te laşi pe-o ureche. I-ai câştigat inima, ţi-ai atins scopul de a fi cu el/ea, şi acum laşi totul să vină de la sine, spunându-ţi că nu mai ai de ce să mai faci eforturi? Este o atitudine greşită, pentru că partenerului tău de viaţă sigur îi place în continuare să fie „agăţat” şi cucerit prin diverse metode, chiar dacă sunteţi împreună sau chiar căsătoriţi. Aşadar, nu fi leneş(ă) în relaţie şi menţine flacăra aprinsă.