de Cătălina Tăgârță
Fie că e vorba despre elevi care petrec ore în șir în băncile școlii, fie despre angajați care stau toată ziua în fața calculatorului, sedentarismul afectează pe toată lumea, indiferent de vârstă, de sex sau de statut social. Primele semne ale lipsei mișcării se văd în kilogramele în plus și se simt în amorțelile care apar în diverse părți ale corpului (picioare, spate, coate etc.). Pentru ameliorarea rapidă a stării de sănătate, pe lângă câteva exerciții simple, absolut obligatorii, e necesar să apelați și la remediile naturiste.
Mierea și propolisul au efect vasodilatator
Pentru amorțirea cauzată de poziția incorectă a spatelui și a coatelor e recomandat să consumați lăptișor de matcă liofilizat. Acesta se ia dimineața, câte o fiolă, cu 30 de minute înainte de masă. Pentru rezultate rapide e de preferat să combinați lăptișorul cu alte produse apicole. Astfel, se iau și două linguri cu polen pe zi (acesta se mestecă până devine o pastă, apoi se înghite). Polenul nu ajută doar în caz de amorțeli, ci și în tulburări circulatorii (flebite, varice, fragilitate a vaselor capilare, ateroscleroză etc.). Amestecați într-un borcan miere și propolis, în cantități egale, și luați câte o linguriță pe zi. Combinate, aceste produse au acțiune asupra permeabilității și fragilității vaselor de sânge (le conservă integritatea), au efect vasodilatator și hipotensiv.
Mazărea înghețată, bună pentru umflături
Dacă amorțelile apar la nivelul încheieturii, spre exemplu, rotiți încheietura mâinii timp de un minut. Iar dacă aceasta se umflă țineți pe ea o pungă cu gheață sau o pungă cu mazăre înghețată, înfășurată într-un șervet. Repetați procedura de trei-patru ori pe zi, timp de 15-20 de minute. În niciun caz nu vă înfășurați mâna în comprese calde, deoarece nu faceți decât să amplificați umflătura și amorțeala. Iar când stați culcat, puneți-vă perne sub brațe, pentru a ameliora durerea!
Amorțeala și furnicăturile pot să dispară dacă fricționați zona afectată cu unguente pe bază de venin de albine. Procedura se face seara, la culcare, timp de șapte zile. Dacă mai este nevoie, se poate relua după o pauză de zece zile