de Carmen Ciripoiu
La sfârșit de toamnă și început de iarnă, reumatismul, boală provocată de umezeală și de frig, se încăpățânează să nu ne dea pace. Cum îi venim de hac? Cu cele mai bune terapii naturiste păstrate din bătrâni.
Un efect relaxant cu băi cu bicarbonat
Din vremea bunicilor, băile de ovăz sunt puternic antireumatice. Paiele de ovăz se fierb câteva minute, iar preparatul se adaugă în apa de baie. Efectul este uimitor. Pentru ca articulațiile să rămână flexibile se folosesc băile cu vrejuri de roșii, care se taie toamna, după ce se culeg legumele. Două-trei tulpini se fierb o jumătate de oră într-un litru de apă, iar compoziția rezultată e utilizată pentru băi ale zonelor dureroase sau pentru comprese pe locurile afectate. Un efect relaxant este produs și de băile cu bicarbonat. O lingură și jumătate cu bicarbonat se amestecă împreună cu un litru de apă fiartă, se pune în cadă, unde bolnavul stă circa un sfert de oră. Sunt recomandate 15 astfel de băi. Nu în ultimul rând, băile cu frunze și coji verzi de nuci sunt folosite de bătrâni și acum pentru efectele lor miraculoase asupra reumatismului. În zece litri de apă clocotită se pun frunze și coji verzi de nuci, se fierb o jumătate de oră, apoi se adaugă în apa fierbinte de baie. Se recomandă două-trei băi pe săptămână. Grație acestui procedeu, durerile dispar imediat.
Cataplasme cu varză și cartofi
Un leac minunat pentru inflamații și dureri reumatismale este și varza. Pe locurile dureroase se pun câteva foi de varză, zdrobite în prealabil cu sucitorul, și se leagă cu un bandaj care se lasă peste noapte. Efect antiinflamator și purificator îl are și sucul de varză; beți două pahare pe zi timp de trei săptămâni. Pentru calmarea imediată a durerilor, bătrânii noștri folosesc și acum compresele cu păr de câine. Între două straturi de tifon se așază părul tuns al câinelui, un centimetru grosime. Compresa se aplică pe locurile dureroase. Scoarța de salcie este un leac bun contra durerilor de oase provocate de reumatism. Se prepară o infuzie din două lingurițe cu plantă uscată la 200 ml apă clocotită. Se consumă două linguri pe zi.
Hreanul, cel mai sigur
Din vechime, untul-pământului a rămas un remediu simplu, dar extrem de eficient împotriva reumatismului. Se rad câteva rădăcini de plantă și se pun într-o sticlă, în care se adaugă țuică atât cât să le acopere. Se lasă la macerat o săptămână, timp în care recipientul se agită de câteva ori pe zi. Ulterior se filtrează, iar cu soluția obținută se fricționează zonele dureroase, de trei ori pe zi. O altă rețetă tot pe bază de untul-pământului constă în combinarea sucului de rădăcină cu lanolină, în părți egale. Se obține o alifie cu care se ung părțile cu probleme. Tratamentul durează două săptămâni. În ceea ce privește hreanul, bătrânii spun că este cel mai sigur remediu în lupta cu nemilosul reumatism. Rădăcinile de hrean rase se pun într-o pânză care se aplică pe zona dureroasă, cât timp poate suporta bolnavul. Procedeul se aplică de două ori pe zi, până la dispariția inflamației.
Tinctura de lemn-dulce, puternic antiinflamator
Pentru că împiedică apariția proceselor degenerative și ajută la regenerarea țesuturilor cartilaginoase din zona articulațiilor, tinctura de lemn-dulce este considerată cel mai puternic antiinflamator articular. Modul de preparare este următorul: 100 g rădăcină măcinată cu râșnița se amestecă bine cu o jumătate de litru de alcool, se lasă la macerat zece zile, apoi se filtrează preparatul și se depozitează în sticle închise la culoare. Se recomandă o linguriță, de patru ori pe zi. Tratamentul durează două săptămâni și se poate relua după o pauză de zece zile. Chiar dacă e o plantă mai puțin cunoscută, ciuboțica-cucului (drete) este folosită din vechime pentru vindecarea reumatismului, bătrânii noștri considerând-o drept una dintre cele mai puternice antireumatice. Două tulpini uscate și mărunțite se opăresc cu o cană cu apă, apoi se lasă 20 de minute la infuzat. Cu maceratul obținut se pun comprese peste locurile dureroase, iar deasupra acestora se așază o sticlă cu apă fierbinte. Procedeul durează o jumătate de oră și se face de două ori pe zi. Tratamentul vindecă chiar și reumatismele aflate în fază acută.
Masaj cu ardei iuți
Cunoscut pentru efectul miraculos asupra podoabei capilare, gazul este și un leac de nădejde împotriva reumatismului. Tratamentul este foarte simplu și constă în legarea încheieturilor dureroase cu o pânză înmuiată în gaz. În cazul în care durerile persistă, se amestecă gaz cu sare și se administrează pe locul dureros, sub formă de cataplasmă. În perioada tratamentului, bolnavului i se recomandă să poarte doar haine din lână. Pentru masarea locurilor dureroase este foarte bun și un preparat obținut din amestecul a mai mulți ardei iuți „tăiați” cu rachiu. Preparatul se lasă la macerat o săptămână, apoi se folosește cu succes. De asemenea, bolnavilor de reumatism le sunt recomandate fricționările cu pastă de usturoi, amestecată cu puțin untdelemn.
Un pumn cu floare de sunătoare se pune într-un litru de apă, se fierbe zece minute, apoi se lasă la răcit încă 15 minute. Se strecoară, amestecându-se cu un kilogram de miere și cu un sfert de litru de rachiu de drojdie. Se toarnă în sticle închise și se consumă o ceșcuţă, cu un sfert de oră înainte de masă. Preparatul are un efect imediat de calmare a durerilor.
Încercaţi fierea de porc cu alcool!
Combinația dintre fierea de porc și alcool e considerată de bătrânii noștri una dintre metodele cel mai eficiente de combatere a reumatismului, indiferent dacă este într-o stare incipientă sau acută. Un kilogram de fiere de porc sau de vită se dă prin mașina de tocat și se amestecă apoi cu un litru de alcool, după care se lasă șapte zile la macerat. Cu acest preparat se unge tot corpul, apoi pacientul stă la căldură două-trei ore pentru a transpira. Bolnavul se spală pe corp abia a doua zi. Tratamentul se repetă la nevoie.
Ponturi