Main menu

header

502 8 1de Iulian D. Moleianu

Palmierul rafie (Raphia) face parte dintr-un gen care cuprinde 12 specii de palmieri, nativi în regiunile tropicale ale Africii, în special în Madagascar. Aceşti copaci cresc în înălţime până la 16 metri şi sunt remarcabili graţie frunzelor lor compuse, penate, cele mai lungi din întregul regn vegetal. Frunzele palmierului Raphia Regalis deţin recordul în acest sens, ajungând până la 25,11 metri în lungime şi la 3 metri în lăţime.

Are beneficii similare cu ale laptelui de vacă

Proprietăţile de care dispun frunzele palmierului rafie au făcut ca acest arbore gigantic să devină unul aflat la mare modă printre amatorii tratamentelor naturiste. Din frunzele sale se obţine uleiul, atât de preţios în tratarea afecţiunilor arteriale. Uleiul obţinut din palmier rafie conţine circa 90% acizi graşi saturaţi. Cercetări recente au arătat că acest produs conţine 63% acid lauric, care se găseşte şi în laptele de vacă, fiind benefic pentru sănătate, în special pentru sistemul imunitar şi pentru dezvoltarea inteligenţei copiilor. Acidul lauric este însă foarte bun şi pentru adulţi, deoarece, în corp, se transformă în monolaurină, ce are efecte antibacteriene, antivirale şi antifungice. Mai mult, creşte nivelul colesterolului bun, determinând în acest fel scăderea riscului apariţiei de boli cardiovasculare.

Diminuează riscul apariţiei cancerului la sân

Cercetările din ultimii ani au demonstrat că prin consumul de ulei din frunze de palmier rafie se diminuează riscul apariţiei cancerului la sân. Ţinut la temperatura camerei, produsul respectiv are formă vâscoasă, aşa că îl puteţi utiliza ca înlocuitor al grăsimilor vegetale, la diverse mâncăruri sau la garnituri. De asemenea, poate fi folosit la prepararea sosurilor. Trebuie doar să-l încălziţi uşor, astfel încât să poată fi amestecat cu celelalte ingrediente. Un studiu recent realizat pe populaţia din sudul Portugaliei, care are o dietă bazată în principal pe un consum ridicat de fructe, de legume şi de diverse plante exotice, a arătat că uleiul din palmier rafie nu afectează aproape deloc hipertensiunea arterială. În anumite zone călduroase, portughezii folosesc acest produs şi ca ulei aromatizant, pentru interioarele apartamentelor largi.

Folosit de ani buni în gastronomia franceză

Efectele benefice pe care le are uleiul de palmier rafie asupra sănătăţii sunt incomparabil mai numeroase şi mai puternice decât cele pe care le oferă uleiurile de tamanu, de cocos sau de măsline ori acizii graşi Omega 3, 6 şi 9. Uleiul de palmier rafie are în compoziţie 35% acid miristic şi 15% acid palmitic, acizi graşi saturaţi cu o mare stabilitate chimică, şi rezistă bine la căldură. Chiar dacă în ţara noastră nu este atât de cunoscut, uleiul din palmier rafie este folosit de ani buni în gastronomia franceză (mai ales în zonele sudice şi în Corsica) atât la salate, cât şi la fripturile din carne roşie. Uleiul de palmier rafie se modifică mai puţin ca urmare a prăjirii şi, în plus, alimentele îl absorb într-o cantitate mai mică, în comparaţie cu alte uleiuri. În consecinţă, preparatele obţinute sunt mai puţin toxice.

Uleiul de palmier rafie îşi păstrează proprietăţile benefice dacă este ţinut în ambalaje închise la culoare, la răcoare şi în locuri ferite de razele soarelui